Бізнесмен намагався дати хабар командувачу ОСУВ «Одеса», його затримано — НАБУ
Категорія
Україна
Дата публікації

Бізнесмен намагався дати хабар командувачу ОСУВ «Одеса», його затримано — НАБУ

НАБУ
НАБУ

200 тис грн хабаря пропонував Едуарду Москальову за “вирішення питання” підприємець з півдня України. Підозрюваного затримано на гарячому.

Хабар командувачу ОСУВ “Одеса”: що відомо

Правоохоронці затримали бізнесмена, який хотів підкупити командувача оперативно-стратегічного угруповання військ "Одеса". Наразі цю посаду обіймає Едуард Москальов.

Про це повідомляє Національне антикорупційне бюро України у Facebook.

Підприємець запропонував командувачу ОСУВ "Одеса" хабар у 200 тис грн, щоб той видав спеціальне розпорядження для отримання дозволу на вилов біоресурсів у забороненій прикордонній зоні.

Однак Москальов звернувся до правоохоронців. За його заявою було порушено кримінальну справу. Командувач, як кажуть в НАБУ та САП, сприяв викриттю цього злочину.

Попередня кваліфікація дій підприємця – ч. 3 ст. 369 КК України, тобто пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі. У разі доведення вини йому загрожує позбавлення волі на строк від чотирьох до восьми років з конфіскацією майна або без такої.

Наразі тривають першочергові слідчі дії.

Викривач корупції в Україні вперше отримає винагороду 

Вищий антикорупційний суд вперше прийняв рішення про виплату винагороди викривачу у корупційній справі.

Вперше судом ухвалено рішення про виплату винагороди викривачу, яка становитиме 13 млн 299 тис 950 грн.

2 жовтня колегія суддів ВАКС затвердила угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором САП та колишнім першим заступником начальника київської податкової служби.

ВАКС визнав його винним у шахрайстві та пропозиції чи наданні неправомірної вигоди.

Згідно з угодою, обвинуваченого звільнили від 5 років ув’язнення і призначили іспитовий строк тривалістю 3 роки.

Водночас обвинувачений взяв на себе обов'язки співпрацювати у іншому кримінальному провадженні щодо тяжкого та особливо тяжкого злочину, яке розслідується НАБУ, а також забезпечити перерахування 50 млн грн на підтримку ЗСУ.

Також суд застосував спецконфіскацію на користь держави у розмірі 6 млн дол. Повідомляється, що з них 5 млн 950 тис дол уже передали на підтримку ЗСУ та ще 50 тис дол перерахують до бюджету згідно з цим вироком.

Вирок може бути оскаржений упродовж 30 днів.

ВАКС не називає імені викривача, але, за даними журналістів, йдеться про Євгена Шевченка.

Про винагороду викривачу повідомив і сам Шевченко.

Враховуючи, що викриття злочину відбулась три роки тому і курс за цей час суттєво просів, то у підсумку я маю отримати не 500 тис дол, а "лише" 350 тис дол (13,3 млн грн), що, звісно, теж дуже непогано, − написав Шевченко.

Він також додав, що наразі розмірковує над тим, щоб "підготувати освітній курс для майбутніх викривачів, які зможуть не тільки допомагати країні нищити корупційну наволоч, а й при цьому ще дуже пристойно заробляти".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?