Болгарія таємно надавала Україні критичну допомогу на початку війни – Welt
Категорія
Політика
Дата публікації

Болгарія таємно надавала Україні критичну допомогу на початку війни – Welt

Болгарія таємно надавала Україні критичну допомогу на початку війни – Welt
Джерело:  online.ua

На початку розв'язаної Кремлем злочинної війни проти України Болгарія таємно прийшла на допомогу Україні у питаннях постачання палива та комплектуючих до радянської військової техніки. 

Джерело:  Welt

Що відомо про допомогу Болгарії Україні на початку війни

За інформацією видання, поставки палива та комплектуючих до радянської техніки здійснювалось без розголосу, аби не дати проросійським політикам в уряді Болгарії зірвати їх.

Так, в перші місяці війни українська армія відчувала гостру нестачу пального і боєприпасів радянських калібрів.

Через проросійську орієнтацію значної частини болгарських еліт Софія демонструвала позицію, що вона не озброює Україну. Однак це була "димова завіса".

На основі інтерв'ю з українським міністром закордонних справ, колишнім прем'єр-міністром Болгарії Кирилом Петковим і його міністром фінансів Ассеном Василевим журналісти склали "картину того, як Болгарія втрутилася в діру" і через посередників допомагала Києву критично необхідною зброєю, боєприпасами і дизпаливом в минулому році.

За даними журналістів, болгарський уряд не став укладати з Україною міжурядові угоди, налагодивши поставки через посередницькі компанії в Болгарії і за кордоном. Військові товари йшли до Румунії, Угорщини та Польщі, а вже звідти до України.

За нашими оцінками, близько третини боєприпасів, необхідних українській армії на ранньому етапі війни, надходили з Болгарії, - зазначив Петков.

За словами Василева, дизельне паливо, відправлене Болгарією в Україну, було отримано при переробці російської сирої нафти на заводі "Лукойл" в Болгарії.

Болгарія стала одним з найбільших експортерів дизельного палива в Україну і часом покривала 40 відсотків потреб України, - підкреслив екс-голова мінфіну Болгарії.

Кулеба підтвердив ці дані, зазначивши, що без болгарської допомоги росіяни захопили б більше сіл і міст, "вбили б, закатували і зґвалтували" більше українців.

Кирило Петков проявив принциповість, і я завжди буду йому вдячний за те, що він використовував всі свої політичні навички для пошуку рішення, - підкреслив голова МЗС України Дмитро Кулеба.

За інформацією журналістів, всі поставки з Болгарії в Україну були профінансовані США і Великобританією.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?