Боррель анонсував початок військово-морської місії ЄС у Червоному морі
Категорія
Світ
Дата публікації

Боррель анонсував початок військово-морської місії ЄС у Червоному морі

Боррель
Джерело:  Euronews

Військово-морська місія Європейського союзу для захисту комерційного судноплавства в Червоному морі від атак єменських хуситів буде запущена, як очікується, 19 лютого.

Боррель анонсував початок військово-морської місії ЄС у Червоному морі

Ця місія матиме назву Aspides.

Глава європейської дипломатії розповів після неформальної зустрічі міністрів оборони країн ЄС в Брюсселі, що морська безпека в Червоному морі "значно погіршилася" за останні тижні. Тож блок просуває роботу нової морської операції, щоб "діяти в суто оборонному режимі для захисту торгових суден".

Наша мета полягає в тому, щоб створити та запустити цю місію, Aspides, не пізніше 19 лютого. Я сподіваюся, і я впевнений, що ми це зробимо, - заявив Боррель.

Також зазначається, що в бельгійській столиці міністри закордонних справ держав-членів ЄС мають схвалити план щодо проведення такої місії.

Місія ЄС із захисту судноплавства у Червоному морі

Раніше, 22 січня, голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив про те, що країни блоку досягли принципової політичної угоди про початок військової операції із забезпечення безпеки торговельного судноплавства в Червоному морі.

Передбачається, що вона має покласти край атакам хуситів з Ємену на комерційні кораблі.

Зазначимо, що Червоне море є дуже важливим торговим шляхом, через який проходить приблизно 12% світової торгівлі, включаючи 30% світового контейнерного руху.

Атаки з боку хуситів у Ємені змусили деякі великі судноплавні компанії уникати цього регіону на користь довших і, отже, дорожчих маршрутів, що призвело до затримок доставки та вже змусило деякі заводи в Європі тимчасово зупинити виробництво.

За планами, місія ЄС передбачатиме розгортання європейських військових кораблів і повітряних систем раннього попередження для захисту вантажних суден у регіоні.

Станом на зараз лише п'ять держав-членів ЄС публічно заявили про участь у даній місії, це: Бельгія, Франція, Німеччина, Греція, Італія.

Раніше повідомлялося, що Німеччина відправить фрегат "Гессен" до Червоного моря в рамках місії ЄС проти хуситів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?