Британія, США, ЄС та Китай підписали декларацію про загрозу ШІ
Категорія
Технології
Дата публікації

Британія, США, ЄС та Китай підписали декларацію про загрозу ШІ

Уряд Великої Британії
ШІ

Велика Британія, США, ЄС, Австралія та Китай погодилися з тим, що штучний інтелект становить потенційно катастрофічну небезпеку для людства, уклавши першу міжнародну декларацію.

Про що йдеться в декларації

Двадцять вісім урядів підписали так звану декларацію Блетчлі в перший день саміту з безпеки ШІ, організованого урядом Британії.

Країни домовилися про спільну роботу над дослідженнями безпеки ШІ, навіть незважаючи на ознаки того, що США і Британія конкурують за лідерство в розробці нових правил.

Британський прем’єр Ріші Сунак привітав цю декларацію, назвавши її "абсолютно неймовірною".

У декларації ідеться, що штучний інтелект відкрив великі можливості для людей у багатьох сферах життя: в облаштуванні помешкань, працевлаштуванні, транспорті, освіті, охороні здоров’я, правосудді. Але в цих же сферах він створює і значні ризики.

Значні ризики можуть виникнути через потенційне навмисне неправильне використання або ненавмисні проблеми контролю. Ці проблеми частково пов’язані з тим, що можливості [ШІ] не повністю вивчені, тож їх важко передбачити. Ми особливо стурбовані такими ризиками в таких сферах, як кібербезпека, біотехнології (...), можуть посилити ризик дезінформації, — написано в документі.

Багато ризиків, пов’язаних із ШІ, є міжнародними, тому їх найкраще вирішувати у міжнародній співпраці. Країни, міжнародні форуми, компанії, громадянське суспільство та науковці повинні працювати разом.

Програма щодо подолання ризиків ШІ, згідно з декларацією, буде зосереджена на:

  • виявлення ризиків безпеки ШІ, що викликають спільне занепокоєння;

  • розробка у державах-підписантах відповідної політики для забезпечення безпеки.

В Україні розроблено дорожню карту з регулювання ШІ

Дорожня карта з регулювання штучного інтелекту в Україні допоможе українським компаніям підготуватися до ухвалення закону-аналога AI Act Європейського Союзу, а громадянам — навчитися захищати себе від ризиків ШІ.

Завдяки розробленому підходу до регулювання штучного інтелекту український бізнес стане більш конкурентоспроможним й отримає доступ до глобальних ринків, а держава зможе інтегруватися до ЄС.

Важливий фокус — права українців у цифровому просторі. Штучний інтелект щодня розвивається, тому наша ціль — створити безпечне середовище, у якому ШІ допомагатиме суспільству, а не створюватиме додаткові загрози.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?