Британські політики оприлюднили заяву із закликом до створення спецтрибуналу для керівництва РФ
Категорія
Політика
Дата публікації

Британські політики оприлюднили заяву із закликом до створення спецтрибуналу для керівництва РФ

Британські політики оприлюднили заяву із закликом до створення спецтрибуналу для керівництва РФ
Джерело:  online.ua

Високопосадовці у парламенті Великої Британії від різних політичних сил оприлюднили спільну заяву із вимогою щодо створення спецтрибуналу для військово-політичного керівництва РФ за військові злочини під час розв'язаної війни проти України.

Джерело:  The Guardian

Керівництво британського парламенту закликає до створення спецтрибуналу для РФ 

Зокрема, голова Лейбористської партії Кейр Стармер, екс-генсек НАТО Джордж Робертсон та колишній голова МЗС Великої Британії Девід Оуен і екс-голова Консервативної партії Ієн Дункан Сміт вимагають створення спецтрибуналу за військові злочини політично-військового керівництва РФ в Україні.

За їх словами, спецтрибунал повинен бути створений за тими ж принципами якими керувалися союзники, зустрівшись у 1941 році, щоб закласти основу для Нюрнберзького суду над нацистськими лідерами за воєнні злочини.

Минуло 10 місяців відтоді, як Росія за підтримки Білорусі розпочала одне з найбільших наземних вторгнень у Європу з часів Другої світової війни. Відтоді тисячі українських цивільних осіб були вбиті або поранені, 8 мільйонів людей були змушені покинути свої будинки, а близько 8 мільйонів стали біженцями. Цивільна інфраструктура та економічні активи на десятки мільярдів були знищені або пограбовані, а незамінні пам'ятки культури перетворилися на руїни. Якщо ці акти агресії будуть доведені в суді, вони можуть являти собою те, що на Нюрнберзькому процесі було названо "вищим міжнародним злочином". Адже саме зі злочину агресії часто випливає більшість інших міжнародних злочинів - воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид, - йдеться у спільній заяві політиків.

Заява була складена колишнім прем'єр-міністром Гордоном Брауном і Філіпом Сендсом, професором права, який першим висунув ідею створення спеціального трибуналу. Серед тих, хто підписав заяву, - адвокати з прав людини Шері Блер і Хелена Кеннеді.

Хоча Міжнародний кримінальний суд (МКС) уже розглядає звинувачення у воєнних злочинах і злочинах проти людяності у зв'язку з вторгненням в Україну, прихильники створення спеціального трибуналу кажуть, що він необхідний, оскільки МКС не має повноважень для розгляду злочину агресії.

Нідерланди раніше заявили, що готові прийняти у себе такий трибунал за підтримки ООН. Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн також заявила, що новий трибунал із широкою підтримкою необхідний для того, щоб вторгнення Росії не залишилося безкарним. Минулого місяця українська делегація відвідала США у спробі заручитися підтримкою цього кроку.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?