Букерівська премія 2024. Відоме ім'я переможниці
Категорія
Культура
Дата публікації

Букерівська премія 2024. Відоме ім'я переможниці

Дженні Ерпенбек
Джерело:  online.ua

Лауреаткою Букера — однієї з найпрестижніших літературних премій — стала німецька письменниця Дженні Ерпенбек. Тріумф авторці приніс її роман "Кайрос" (Kairos), який експерти визнали найкращим у 2024 році.

Що відомо про Дженні Ерпенбек

Варто звернути увагу на те, що саме Ерпенбек стала першою в історії німецькою письменницею, яка отримала Міжнародну Букерівську премію.

Окрім того, наголошується, що премію у розмірі 50 тис. фунтів стерлінгів авторка розділить із перекладачем Міхаелем Гофманом.

Фото: thebookerprizes.com

Очільниця цьогорічного журі Елеонора Вахтель розповіла журналістам, чому саме Дженні Ерпенбек стала тріумфаторкою Букера у 2024.

За словами експертки, яскрава проза письменниці про складність стосунків між молодою студенткою та набагато старшим письменником підкорила усіх.

Роман починається з любові та пристрасті, але не меншою мірою він про владу, мистецтво та культуру. Самозаглибленість закоханих, їхнє занурення у руйнівний вир пов'язані з ширшою історією Східної Німеччини цього періоду, — зазначила Вахтель.

Роман "Кайрос": сюжет, герої та бачення авторки

У центрі сюжету "Кайрос" — історія двох закоханих: письменника, якому за 50, і 19-річної студентки.

Їхні кохання зароджується у Східному Берліні на тлі політичного загострення напередодні падіння Берлінської стіни.

Це приватна історія великого кохання та його занепаду, але це також історія розпаду цілої політичної системи. Простіше кажучи: як щось, що здається правильним на початку, може перетворитися на щось неправильне?

Дженні Ерпенбек

Дженні Ерпенбек

Німецька письменниця

Варто також зазначити, що за перемогу також боролися:

  • Not a River ("Не річка") Селви Альмади,

  • Mater 2-10 ("Матер 2-10") Хван Сокйон,

  • What I’d Rather Not Think About ("Речі, про які я краще б не думав") Дженте Постуми,

  • Crooked Plow ("Кривий плуг") Ітамара Вієйри-молодшого.

  • та The Details ("Деталі") Ії Генберг.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?