Через участь Лаврова. Ще декілька міністрів бойкотуватимуть зустріч ОБСЄ
Категорія
Світ
Дата публікації

Через участь Лаврова. Ще декілька міністрів бойкотуватимуть зустріч ОБСЄ

МЗС України
ОБСЄ

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів, що має підтвердження від деяких своїх колег щодо того, що вони не приїдуть на зустріч міністрів ОБСЄ.

Ще декілька міністрів бойкотуватимуть зустріч ОБСЄ

За його словами, таке рішення є бойкотуванням засідання через присутність на ньому глави МЗС Росії Сергія Лаврова. Він зауважив, що Україна, Литва, Латвія та Естонія вже публічно оголосили про бойкот засідання у Північній Македонії. Однак це не повний список міністрів, які не приїдуть.

Країн, які не згодні з участю Лаврова - більше, ніж чотири, - сказав Кулеба.

Він зауважив, що має підтвердження від чотирьох колег, які уникнуть участі у спільному засіданні у Скоп’є.

Є чотири країни, які заявили, які не будуть на міністерському засіданні ОБСЄ. Але є також міністри, які підійшли до мене і сказали, що вони тут (на зустрічі НАТО у Брюсселі - ред.) є, а там (у Скоп’є - ред.) їх не буде, але не хочуть це заявляти публічно. Є також ті міністри, хто буде у середу на вечері, де Лаврова не буде, але не будуть на самому засіданні у четвер, - заявив міністр.

При цьому Кулеба зауважив, що не має наміру критикувати Північну Македонію за її рішення запросити Лаврова на зустріч і видати йому візи, яке і призвело до відмов міністрів.

"Я хочу стати на захист македонців, які весь рік підтримували Україну", – заявив міністр.

Росія руйнує ОБСЄ

В МЗС України наголошують, що Росія послідовно руйнує ОБСЄ, вчергове підкреслюючи тезис голови МЗС Дмитра Кулеби, озвучений на прес-конференції з головою ОБСЄ, міністром закордонних справ Албанії Буяром Османі під час його візиту до Києва 16 жовтня.

За даними міністерства, Росія, вдаючись до шантажу та відкритих погроз, систематично блокувала консенсус з ключових питань, зловживаючи цим правилом.

Свавільним стало і блокування кандидатури Естонії на головування в ОБСЄ у 2024 році. Окрім цього, Росія незаконно затримала трьох українців - представників ОБСЄ, які знаходяться у в'язницях вже понад 500 днів. Росія створила екзистенційну кризу в ОБСЄ та перетворила організацію на заручника своїх примх та агресії, - додає Ніколенко.

За таких умов, йдеться в заяві, присутність російської делегації на міністерському засіданні на рівні міністра вперше після початку повномасштабного вторгнення Росії до України лише посилюватиме кризу, в яку Росія загнала ОБСЄ.

Спільними зусиллями маємо працювати над порятунком ОБСЄ від Росії, а не надсиланням сигналів про можливість повернення до форм співробітництва, що існували до лютого 2022 року, державі, яка розв'язала наймасштабнішу з часів завершення Другої світової війни збройну агресію в Європі та грубо порушила всі принципи Гельсінського заключного акту, - резюмують в МЗС.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?