Чехія готує саміт щодо боєприпасів для України
Категорія
Політика
Дата публікації

Чехія готує саміт щодо боєприпасів для України

Денис Шмигаль
Прапор Чехії

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, який перебуває із візитом у Празі, Чехія готує проведення саміту лідерів країн, що постачають озброєння Україні. 

Що відомо про підготовку Чехією саміту країн-постачальників озброєнь Україні

Шмигаль підкреслив, що у рамках запрошення прем'єр-міністра Чехії Петра Фіали має пройти широка зустріч щодо потреб України у поставках озброєнь і боєприпасів за участю лідерів Польщі, Латвії, Данії, Нідерландів та представників США.

Також перед початком багатосторонньої зустрічі Шмигаль провів переговори з чеським колегою Петром Фіалою.

Обговорили реалізацію артилерійської ініціативи, на яку зібрано вже понад 1,6 млрд євро. Для нас важливо, аби боєприпаси надходили вчасно, системно та згідно з графіком уже з червня, — підкреслив прем’єр-міністр України.

Серед інших тем для обговорення, як зазначив Шмигаль, буде зняття країнами-партнерами заборони на використання Україною їхньої зброї для ударів по території РФ.

Шмигаль зазначив, що прем’єрм-міністр Чехії підтримав зняття цієї заборони.

Серед тем розмови — спільні виробництва у сфері ОПК, об'єднання зусиль щодо посилення тиску на Росію. Санкції, конфіскація російських активів, формула миру, актуальні питання співпраці, — додав Шмигаль.

Що кажуть лідери інших країн ЄС

Президент Франції Еммануель Макрон зазначив, що надання Україні далекобійної зброї для ударів по стратегічних об’єктах на території Росії не є ескалацією.

Така заява прозвучала на спільному брифінгу лідера Франції та канцлера Німеччини Олафа Шольца.

Макрон також виступив на підтримку того, щоб дозволити Україні завдавати ударів по військових об'єктах на території РФ, з яких окупанти атакують українські міста.

Очевидно, що першим питанням, як щойно нагадав нам канцлер, є Україна і безпека нашої Європи і нашої країни. Німеччина і Франція від самого початку, пліч-о-пліч, поділяли цю позицію, і наша підтримка України триватиме так довго і так інтенсивно, як це необхідно. Разом ми посилили нашу підтримку в останні кілька місяців, а також створили нові багатосторонні двосторонні канали для реалізації напрямків зусиль, які ми визначили на конференції в Парижі 26 лютого. Ми також перебуваємо в процесі доповнення та збільшення нашої підтримки. У найближчі кілька днів у мене буде можливість, і ми обговорювали це з канцлером, повернутися до теми додаткових можливостей і продовження нашої допомоги Україні, — підкреслив президент Франції.

За його словами, визначені чітки рамки, які визначають підтримку України і необхідні дії доти, доки це буде необхідно.

Я вже говорив про це кілька разів. І в мене буде можливість, коли президент Зеленський приїде до Франції на День Д наступного тижня, прийняти його і в цей час дуже конкретно розповісти про те, що ми збираємося робити. Але я не буду коментувати неузгоджені повідомлення, — зазначив Макрон.

Він також заперечив, що мир і мирний саміт у Швейцарії мають на увазі капітуляцію України.

Україна разом зі Швейцарією виступила з ініціативою організувати конференцію, яку вона сама назвала мирною. Так що я думаю, що "капітуляція" — невдале формулювання. "Мир" не означає капітуляцію України. Це дуже важливий момент, тому що сьогодні в Європі, у всіх наших країнах є лжепацифісти. Ба більше, якщо слідувати голосу президента Росії, то він теж каже "Я за мир". І все ж таки вони захопили силою території. Це не мир. Це не наше бачення миру. Я говорив це раніше і скажу знову: мир може бути тільки міцним, а це означає повагу до міжнародного права, — наголосив Макрон.

Французький лідер додав, що також не думає, що хтось вірить у те, що мир може бути досягнутий лише силою зброї.

Тому в нас є простий принцип, який полягає в тому, що ми виступаємо за переговори, але за умови, що рішення щодо них ухвалюють обидві сторони, зокрема українці, і що вони відбуваються на умовах, які є бажаними та хорошими для них, що вони не нав'язуються їм. Це протилежність капітуляції, — пояснив Макрон.

За його словами, позиція Франції щодо підтримки України залишається незмінною.

Ми підтримуємо Україну в опорі та захисті своєї території і не хочемо ескалації. Це ті ж самі рамки, в яких ми хочемо діяти. Що змінилося, так це те, що Росія адаптувала свої дії. Україна зазнає нападів з баз у Росії. Як же ми пояснимо українцям, що їм не дозволяється атакувати точки, з яких запускаються ракети? Фактично ми говоримо їм, що постачаємо зброю, але не дозволяємо захистити себе. Ми вважаємо, що їм має бути дозволено нейтралізувати військові об'єкти, з яких було випущено ракети, і, по суті, військові об'єкти, з яких було атаковано Україну. Але ми не повинні дозволяти їм вражати інші цілі в Росії. Я думаю, ми можемо це зробити, якщо дійсно хочемо досягти нашої мети. І я думаю, що можу сказати, що, по суті, ми не йдемо на ескалацію, оскільки саме Росія організовує ескалацію, — наголосив Макрон.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?