Частина висланих з ЄС дипломатів РФ працює у Сербії
Категорія
Політика
Дата публікації

Частина висланих з ЄС дипломатів РФ працює у Сербії

Частина висланих з ЄС дипломатів РФ працює у Сербії
Джерело:  online.ua

Щонайменше 8 російських дипломатів після вислання з країн ЄС працевлаштувались у посольстві РФ в Сербії.

Джерело:   "Радіо Свобода"

Що відомо про перебування великої кількості російських дипломатів в Сербії 

Зазначається, що наразі в російському посольстві в Сербії працевлаштувався Алексєй Іваненко, якого було вислано у квітні 2022 року з Хорватії. Він зараз обіймає посаду першого секретаря.

Радіо Свобода" підтвердило причетність Іваненка до роботи 16-го центру Федеральної служби безпеки, який здійснював кібератаки на об'єкти енергетичної інфраструктури у США і в інших країнах.

Із Польщі до Сербії також потрапили Міхаїл і Зінаїда Генералови. Перший був зареєстрований у Москві в будинку, який є відомчою будівлею Служби зовнішньої розвідки.

Другим секретарем посольства Сербії в Росії працює Дмитрій Барабін, який був висланий із Нідерландів у березні 2022 року.

Де він перебував до того, достеменно невідомо, та батько Дмитрія Барабіна, Геннадій, працював у Військово-топографічному управлінні генштабу армії РФ.

Помічником військовиого аташе російського посольства в Белграді працює Євген Анпілов, який, за даними "Радіо Свобода", раніше обіймав цю ж посаду в диппредставництві Росії в Чорногорії.

Що відомо про інших російських шпигунів у Сербії

Серед співробітників посольства РФ в Сербії також і інші російські дипломати, які були вислані з країн ЄС протягом 2022 і 2023 років.

Першим секретарем посольства є Денис Румянцев, який ще 2019 року працював у Македонії.
Ще одним першим секретарем є Александр Новіков: 2018 року він працював у представництві Росії в Організації із заборони хімічної зброї і значився на сайті ОЗХЗ як представник Міністерства оборони Росії.

Владімір Подрєзов, який був у 2014 році третім секретарем посольства в Чорногорії, теж пішов на підвищення і зараз є другим секретарем у Белграді.

Михайло Максименко, ще один другий секретар російського посольства в Сербії, 2017 року, незадовго до масової висилки російських дипломатів через справу Скрипалів, був третім секретарем у посольстві в Лондоні.

Від початку російського вторгнення і до кінця 2022 року країни ЄС вислали майже 500 російських дипломатів і адміністративних співробітників.
Натомість у Сербії, яка декларує бажання увійти до Європейського союзу, російська дипломатична присутність зросла: у лютому 2022 року в країні працювали 54 російські дипломати, а в березні 2023 року - вже 62.

Прессекретар глави зовнішньополітичної служби ЄС Жозепа Борреля Пітер Стано сказав Радіо Свобода, що лише сама Росія може вирішити, чи направляти висланого з країни-члена ЄС дипломата до іншої держави Євросоюзу.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?