Чехія опинилася на межі політичної кризи через госпіталізацію Земана
Категорія
Світ
Дата публікації

Чехія опинилася на межі політичної кризи через госпіталізацію Земана

Чехія опинилася на межі політичної кризи через госпіталізацію Земана
Джерело:  online.ua

Президент Чехії Мілош Земан сьогодні проходив лікування у відділенні інтенсивної терапії, що створювало невизначеність в політичному кліматі країни. Главі держави найближчим часом належить вести політичні переговори про формування нового уряду після парламентських виборів. Політичні аналітики стверджують, що госпіталізація Земана може спровокувати урядову кризу в Чехії.

Джерело: Reuters

Директор Центрального військового госпіталю в Празі Мирослав Заворал сказав, що 77-річний Земан був госпіталізований через ускладнення, пов'язані з нерозкритим хронічним захворюванням.

«Ми точно знаємо діагноз, що дозволяє нам зробити лікування більш цілеспрямованим», - сказав Заворал, додавши, що у нього не було дозволу президента розкривати подробиці діагнозу. Заворал не розкрив, наскільки важким був стан президента.

У Чеській Республіці президент веде переговори з лідерами партій після виборів, щоб знайти прийнятну більшість в парламенті. Згідно з конституцією, його повноваження щодо призначення прем'єр-міністра переходять до спікера нижньої палати, якщо пост президента звільняється.

Репортери бачили, як швидка допомога виїжджає з президентської резиденції незабаром після того, як Земан зустрівся з прем'єр-міністром Андрієм Бабішем.

Минулого місяця Земан провів вісім днів в лікарні

Адміністрація президента раніше повідомляла, що Земан був хворий, і минулого місяця він провів вісім днів в лікарні. У той час в адміністрації заявили, що у нього немає небезпечного для життя захворювання, але він зневоднений і злегка виснажений.

Центристська партія ANO(“Так”) Бабіша фактично програла на парламентських виборах, що відбулися в п'ятницю і суботу, правоцентристському альянсу «Разом» і, схоже, не має шансів сформувати правлячу більшість.

SPOLU ( "Разом") і ліберальна коаліція Piráti a Starostové (“Піратів і Старост”) разом отримали 108 місць в 200-місцевій нижній палаті і заявили, що мають намір сформувати уряд.

Бабіш визнав, що SPOLU отримали більшість голосів лише як коаліція, він не сигналізував про перехід в опозицію, сказавши:

«Якщо президент дозволить мені це зробити, я буду вести переговори про формування кабінету міністрів».

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?