Чи безпечно використовувати Дію — відповідь експерта з кібербезпеки
Категорія
Технології
Дата публікації

Чи безпечно використовувати Дію — відповідь експерта з кібербезпеки

Чи безпечно використовувати Дію — відповідь експерта з кібербезпеки
Джерело:  online.ua

Експерт із кібербезпеки Лабораторії комп'ютерної криміналістики Сергій Денисенко розповів, наскільки надійним є державний застосунок Дія. Єдиною загрозою є фізичний доступ осіб до вашого смартфону, і як наслідок – доступ до даних.

Джерело: ютуб-канал online.ua

Чи безпечний застосунок Дія

Дія – державний мобільний застосунок, який здатний зберігати усі документи українців в смартфоні.

Україна стала першою країною, яка зробила такий великий прогрес у цифровізації документів.

Експерт із кібербезпеки Лабораторії комп'ютерної криміналістики Сергій Денисенко заявив, що застосунок Дія сам по собі не містить жодної інформації стосовно персональних даних.

Він заявив, що Дія лише здійснює функцію відображення цих даних з інших серверів, наприклад Міністерства охорони здоров'я чи Національної поліції.

Дія об'єднує цю інформацію і відображає її у мобільному телефоні

Денисенко зазначив, що єдиний ризику в користуванні застосунком Дія виникає, коли шахраї отримують доступ до мобільного телефону і відповідно можуть скористатися персональними даними.

Уся інформація знаходиться у власників інших органів держави, а вони особисто відповідають за зберігання інформації, яка міститься на їх серверах.

Тож, за словами експерта, застосунок є дуже зручним інструментом для громадян України, адже допомагає відображати інформацію, оперативно отримувати довідки тощо.

Тобто жодної загрози, окрім фізичного доступу інших осіб, Дія не несе.

Правила цифрової гігієни

Сергій Денисенко також нагадав українцям три елементи цифрової гігієни.

Перший елемент — це ставлення громадян до гаджетів. Це те, яким чином у них зберігається інформація, які паролі використовуються в облікових записах та банківських картках, яка пошта та на якій платформі вона створена, які листи користувач відкриває, а які ігнорує. Тобто ставлення до гаджетів та програмного забезпечення власних компютерів.

Другим елементом Денисенко назвав ставлення до тієї інформації, яку споживають користувачі. Тобто новини, месенджери, відео на платформах TikTok, YouTube та інших.

Тут довіряй, але перевіряй, коли інформація критична і якось може вплинути на ваше життя, – підкреслив Денисенко.

Він навів приклад поширення неправдивої інформації щодо капітуляції чи використання ядерної зброї – це все, на думку експерта, потрібно перевіряти, адже такі операції проводяться з метою створення панічних настроїв у суспільстві.

Третій елемент цифрової гігієни — більш технологічний. До нього належить використання камер, які люди встановлюють на свої пристрої, а також використання гральних ресурсів, на яких може відбуватися вербування спецслужбами.

Як було заявлено, в Discord ФСБ почали активну діяльність серед молоді яка любит пограти в ігри, – наводить приклад Денисенко.

Та все ж основним, за словами експерта, є відношення до гаджетів та інформації, яка споживається.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?