Росія використовує секретну зброю для протидії Starlink в Україні — The Washington Post
Категорія
Технології
Дата публікації

Росія використовує секретну зброю для протидії Starlink в Україні — The Washington Post

Росія використовує секретну зброю для протидії Starlink в Україні — The Washington Post
Джерело:  online.ua

Росія намагається перешкодити українським військам використовувати супутники Starlink, для цього вона проводить есперимент зі своїми секретними системами радіоелектронної боротьби «Тоболь».

Джерело: The Washington Post

Як РФ може перешкодити використанню Starlink

Видання отримало секретну доповідь розвідки США, у якій йдеться про те, що росіяни намагаються відрізати доступ українських військових до інтернетних супутників Starlink, які Україна отримала від Ілона Маска у перші дні повномасштабного вторгнення.

Повідомляється, що протягом кількох місяців РФ експериментувала зі своїми системами радіоелектронної боротьби «Тоболь».

Експеримент запустили наприкінці вересня і він мав тривати 25 днів, проте минуло більше п’яти місяців з початку випробувань і наразі невідомо, чому він зайняв стільки часу і чи був успішним.

Проте дані американської розвідки підтверджують те, що програма, нібито розроблена для захисту супутників Кремля, може бути використана для атаки ворожих супутників.

Речник Міністерства оборони України Костянтин Жура заявив, що офіційні особи в Києві знають про зусилля Росії та «вживають заходів для їх нейтралізації».

Аналітики фонду Secure World Foundation ідентифікували щонайменше сім комплексів Тоболь у Росії, усі вони розташовані поруч із об’єктами, що використовуються для відстеження супутників.

Використання Starlink в Україні

Портативні термінали Starlink використовуються українськими військовими для спілкування на полі бою та передачі розвідувальних даних.

Україна отримала їх від американського мільярдера та власника SpaceX Ілона Маска, який вже пропонував свій варіант закінчення війни в Україні, що викликало критику з боку українських посадовців.

Восени 2022 року Маск пригрозив припинити фінансування Starlink України, але згодом змінив наміри.

Українські військові у жовтні вже повідомляли про збої Starlink, проте невідомо, чи це був результат роботи «Тоболя» чи інших російських засобів.

Українські чиновники припустили, що SpaceX обмежив доступ до інтернету в цих районах, щоб запобігти користуванню інтернетом росіянами.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?