Чи є російський слід у грузинських протестах — версія експерта
Категорія
Політика
Дата публікації

Чи є російський слід у грузинських протестах — версія експерта

Чи є російський слід у грузинських протестах — версія експерта
Джерело:  online.ua

Експерт Грузинського центру стратегічного аналізу Гела Васадзе переконаний, що протести у Грузії були демонстрацією бажання громадян країни прямувати до Європейського союзу, а не черговою спробою російського диктатора Володимира Путіна розхитати ситуацію.

Джерело: ютуб-канал online.ua

Чи був російський слід у грузинських протестах

Журналіст online.ua Іван Гриневич поцікавився в експерта, чому партія "Грузинська мрія" вирішила ухвалити скандальний закон про "іноагентів" та чому була переконана, що зможе це зробити.

Чи не вказує це на російський слід?

Ні. Якщо Росія має до цього якесь відношення, то лише в тому сенсі, що поганий приклад — заразний. Звичайно, вони ("Грузинська мрія" - ред.) були впевнені, бо вони до цього дуже багато антиєвропейських законів ухвалювали.

Гела Васадзе звертає увагу на те, що йдеться про закон про судову реформу. і про довічне призначення суддів. За його словами, там був важливий не сам факт довічного призначення суддів, а те, які ці судді відбиралися. Що важливо розуміти, вони були із клану "Грузинської мрії".

Також варто згадати закон про виборчу систему.

Вони пішли на порушення угоди Шарля Мішеля у 2020 році. Було дуже багато всього, однак особливого резонансу в Грузії це спровокувало. І тут "Грузинська мрія" фактично демонстративно хотіла прийняти закон, який, де-факто, є першою редакцією російського закону про іноагентів.

Грузинський закон про "іноагентів" є калькою російського

Гела Васадзе наголошує, що усі розмови про те, що є такі закони та Великобританії, у США, це розмови на користь жебраків.

Вони справді переклали закон Сполучених Штатів 1936 року щодо протидії нацизму і комунізму, але там була інша історія.

Там була історія про те, що, окрім іншого, вони не переклали додаток. У цьому додатку досить чітко вказується, що лише суд вирішує, хто буде іноагентом. Нічого подібного у Грузії не було. Тож це була калька з російського закону. А те, що згідно до цього закону фізична особа не могла бути на агентом і не було репресивних заходів... Хах! У Росії спочатку теж такого не було. Потім вони додали. Тому я думаю, що суспільство правильно відреагувало. Це був антиєвропейський закон. І ще раз повторюю, це закрило б нам дорогу до Європи на довгі роки.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?