Грузія чи Сакартвело. Експерт пояснив, чому країну називають по-різному
Категорія
Світ
Дата публікації

Грузія чи Сакартвело. Експерт пояснив, чому країну називають по-різному

Грузія чи Сакартвело. Експерт пояснив, чому країну називають по-різному
Джерело:  online.ua

Гела Васадзе, експерт Грузинського центру стратегічного аналізу, пояснив, в чому різниця між назвами Грузія та Сакартвело.

Джерело: ютуб-канал  online.ua

Грузія чи Сакартвело: як правильно

Як зазначає Гела Васадзе, Сакартвело – це справжня назва країни, так її називають самі ж місцеві жителі.

Це питання естетики. Сакартвело - це сама назва. І якщо хтось хоче назвати Грузію самою назвою, то чому б ні, – заявив він.

За словами експерта, грузини також нічого не мають проти назви "Грузія".
Він пояснив, що така назва походить від перського слова "гург". Перси називали Грузію "країною вовків". У тюркських мовах і досі використовуються похідні цього слова.

Тому якщо хтось хоче назвати нашу країну "країною вовків", то будь ласка. Вовк – шляхетна тварина. Ми нічого не маємо проти, – додав Гела Васадзе.

Що відомо про використання назв цієї країни

Деякі країни вирішили замінити офіційну назву Грузії на Сакартвело. Така зміна була зроблена у відповідь на довготривалі переконання Тбілісі про те, що назва "Грузія" має російське походження.

Після російсько-грузинської війни 2008 року ці переконання стали активнішими.

Таким чином уперше держава ЄС стала використовувати назву Сакартвело – саме так називають свою країну грузини. (Сакартвело – «країна картвелів», від Картлі – одного з основних регіонів цієї держави).

У світі переважно використовують латинську назву Георгія (Georgia). А Грузією цю державу іменують у Росії і ще приблизно у двадцяти країнах, у тому числі в Україні.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?