Чи можуть окуповані Росією території завадити вступу України до ЄС — пояснення Стефанішиної
Категорія
Україна
Дата публікації

Чи можуть окуповані Росією території завадити вступу України до ЄС — пояснення Стефанішиної

Чи можуть окуповані Росією території завадити вступу України до ЄС — пояснення Стефанішиної
Джерело:  online.ua

За словами міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної, тимчасово окуповані Росією українські території ніколи не стояли і не стоятимуть на заваді членству в ЄС.

Джерело:  2nd EU Accession Exchange Forum

Що відомо про позицію щодо окупованих Росією територій 

Це питання більше стосується того, чи є воля. Якщо є воля - є шлях. Воля є і це підтверджує рішення про надання Україні статусу кандидата на вступ, та майбутнє рішення про відкриття переговорів про вступ. Це не просто обіцянки, - зазначила Стефанішина.

За її словами, за нинішніх умов Україна сама створила прецедент, оскільки під час підписання Угоди про асоціацію Росія вже анексувала Крим і дестабілізувала Донецьку та Луганську області.

Незважаючи на такі події, Угода була все одно підписана і застосовна для всієї території України в межах 1991 року з застереженням щодо регіонів, які не контролюються українським урядом.

Тому не було жодного моменту, коли ми мали якісь дискусії на цю тему у контексті вступу України в ЄС, - пояснює міністр.

Що відомо про орієнтовні терміни переговорів України щодо вступу в ЄС 

Стефанішина зазначила, що у ЄС досягли загальної згоди щодо початку переговорів з Україною відносно вступу, однак перед ухваленням остаточного рішення уряди країн-членів ЄС мають провести переговори.

Міністр зазначила, що стратегія, спрямована не на просування порядку денного виявилась успішною.

Прогрес у виконанні семи рекомендацій з боку України не залишає простору для дискусій та сумнівів в позитивному розширенні.

Водночас після доповіді Єврокомісії України повинна буде працювати з державами членами індивідуально.

І на кожному етапі шляху, кожна держава-член може ставити власні питання, які не обов’язково стосуватимуться семи рекомендацій, щоб збудувати консенсус перед груднем 2023 року, - пояснює Стефанішина.

Водночас загальний консенсус щодо початку переговорів про вступ для України вже існує.

Тут є загальний консенсус всіх держав-членів, навіть тих, хто більше виступає за Західні Балкани чи навіть за Грузію. Але всі розуміють, що перед тим, як ухвалювати рішення щодо цих країн, має бути ухвалене рішення щодо України, - підкреслила міністр.

Як відзначила Стефанішина, ситуація кардинально відрізняється від тієї, яка була тоді, коли Україна прагнула отримати статус кандидата на вступ.

Сьогодні усі розуміють, що жодне інше рішення не може бути ухвалене, якщо не прийнято рішення щодо нашої країни.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?