В ЄС обговорять можливе розширення до 36 країн
Категорія
Політика
Дата публікації

В ЄС обговорять можливе розширення до 36 країн

В ЄС обговорять можливе розширення до 36 країн
Джерело:  online.ua

В Євросоюзі допускають можливість розширення з 27 до 36 країн-членів. У блоці вже починають обговорювати інституційні реформи, що необхідні для таких змін.

Джерело:   Іспанське головування в Раді ЄС

У ЄС обговорять можливе розширення з 27 до 36 країн

Іспанське головування опублікувало анонс неформальної зустрічі міністрів із загальних питань та політики розширення ЄС, яка відбудеться 28-29 вересня в Мурсії.

Ця зустріч стане певним підготовчим етапом до зустрічі Європейської політичної спільноти, що запланована на 5 жовтня у Гранаді, серед головних питань якої - розширення ЄС.

Головною темою неформальної зустрічі міністрів у перший день, у четвер 28 вересня, буде необхідність внутрішньої підготовки до можливого розширення ЄС до 36 країн-членів і водночас посилення підтримки країн-кандидатів з боку ЄС, - зазначають в анонсі.

Зазначається, що ці два взаємопов'язані питання є основою для підготовки нового Стратегічного порядку денного ЄС, який буде затверджений у 2024 році під час бельгійського головування.

Також відомо, що під час цієї неформальної зустрічі заплановані кілька обговорень під головуванням єврокомісара з питань розширення і політики сусідства Олівера Варгеї. Вони будуть стосуватися впливу майбутнього розширення на політики ЄС, концепції поступової інтеграції країн-кандидатів під час процесу вступу, інституційних реформ, які потрібні самому ЄС для готовності до розширення.

Вступ України до ЄС: що відомо

Ще минулого року Україна отримала статус кандидата на вступ до Євросоюзу. Тепер країна має виконати низку умов для того, щоб стати повноправним членом блоку.

Станом на кінець червня Україна виконала дві з семи умов, які необхідні для початку переговорів.

За словами віцепрем’єрки Ольги Стефанішиної, офіційний Київ не встигне до жовтня виконати на 100% всі сім критеріїв Єврокомісії, попри це перемовини про вступ до Європейського Союзу все одно почнуться.

Ми будемо готові до членства в Європейському Союзі в найближчі два роки, але, звичайно, перебіг війни буде визначати політичні рамки ухвалення цього рішення.

Вона також озвучила прогноз, що Україна буде де-факто готовою до членства у ЄС через найближчі два роки, а до вступу у НАТО – навіть раніше.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?