Чи почнеться розпад РФ з Північного Кавказу — відповідь Ігоря Жданова
Категорія
Політика
Дата публікації

Чи почнеться розпад РФ з Північного Кавказу — відповідь Ігоря Жданова

Чи почнеться розпад РФ з Північного Кавказу — відповідь Ігоря Жданова
Джерело:  online.ua

Керівник проекту Інформаційна оборона Фонду "Відкрита політика", міністр молоді і спорту України (2014-2019) Ігор Жданов вважає питанням часу здобуття незалежності народами Північного Кавказу.

Джерело: Інтерфакс

Чи здобуде Північний Кавказ незалежність

Проте коли це станеться передбачити неможливо. За словами Жданова, ці народи наразі мають черговий "унікальний шанс".

Зрозуміло, що в будь-якому випадку Росія вийде з війни в Україні послабленою політично, мілітарно та економічно. З одного боку, це зменшить її спроможність реалізації різноманітних силових сценаріїв. З іншого боку, - загнаний щур становить найбільшу небезпеку, - вважає Жданов.

Політик вважає, що Росія особливо жорстоко боротися за власну цілісність у випадку "параду суверенітетів".

Прийнятним варіантом є відновлення створеної 1917-1918 роках Гірської республіки, як держави народів Північного Кавказу. Проте назви можливих нових утворень є не такими важливими.

Звісно, це можливо лише за тих умов, якщо представники цих народів зможуть порозумітися між собою та домовитись щодо прийнятних правил співіснування. Адже саме в цю больову точку росія битиме особливо наполегливо. Може статися так, що сам проект унеможливиться не стільки через військову потугу росії, скільки через низку внутрішніх конфліктів.

Експерт звертає увагу на історію Московської імперії - вона переповнена прикладами штучного розпалювання протиріч між поневоленими "малими народами".

Незалежність Північного Кавказу пов'язана з Україною

Ігор Жданов переконаний, що майбутнє Північного Кавказу напряму пов’язане з успіхом України у поточній війні, а іншим чинником є підтримка з боку світових лідерів, які поки придивляються до нових перспектив.

В разі української перемоги, напівмертву росію добиватимуть без особливого остраху і жалю. При цьому, головним інструментом "розчленування" стануть саме представники колишніх національних меншин, які органічно перетворяться на представників національних більшостей нових державних утворень.

Проте передбачити реальність такого не можна, хоча шанс такого проєкту є.

Так чи інакше, але Кавказ сам має стати ініціатором цього процесу і вивести питання здобуття незалежності у світовий порядок денний.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?