Чи посилять мобілізацію в Україні — пояснення представників Міноборони
Категорія
Україна
Дата публікації

Чи посилять мобілізацію в Україні — пояснення представників Міноборони

Чи посилять мобілізацію в Україні — пояснення представників Міноборони
Джерело:  online.ua

За словами заступника міністра оборони Олександра Павлюка, наразі влада в Україні робить все можливе, щоб не посилювати мобілізацію, однак усім чоловікам слід готуватись до необхідності захищати державу. 

Джерело: Telegram-канал "Ми- Україна"

Що відомо про ситуацію із мобілізацією в Україні

Павлюк зазначив, що наразі плани щодо мобілізації залишаються незмінними, однак все залежатиме від ситуації на фронті.

Це задача кожного чоловіка - захистити свою державу, треба до цього готуватися і бути готовими. Ми робимо все, щоб не збільшувати темпи мобілізації, але ви самі розумієте, все залежить від агресора і фронту, - зазначив заступник глави Міноборони.

Що відомо про військовий облік жінок 

За словами глави Мінздраву Віктора Ляшка, військовозабов'язані жінки із медичною освітою до кінця 2026 року повинні стати на військовий облік.

За його словами, с 1 жовтня цього року нічого не зміниться, оскільки медичні професії та фармацевтична освіта для жінок з часів Незалежності підпадали під перелік тих спеціальностей, які входили до військового обліку і який затверджувався наказом міністра оборони.

Тому змін не відбувається, окрім тих, які зробила Верховна Рада, вносячи зміни в закон про військовий облік. Медичні професії виокремили вже прямо в законі, зазначивши, що жінки з медичною та фармацевтичною освітою підлягають постановці на військовий облік, а також і інші спеціальності, які визначені у переліку, затвердженому наказом Міністерства оборони, - пояснює міністр.

Ляшко підкреслив, що відповідно до ухваленої Кабміном постанови, з 1 жовтня 2023 року жінки з медичною та фармацевтичною освітою повинні стати на облік у центрах комплектування до кінця 2026 року.

Водночас до постанови уряду, яка регулює питання перетину державного кордону, поки що не внесли змін щодо жінок з медичною та фармацевтичною освітою.

Обмеження щодо жінок з медичною або фармацевтичною освітою можуть застосовуватися тільки тоді, коли такі жінки перебувають на державних посадах, в центральних органах виконавчої влади або є народними депутатами чи депутатами місцевих рад. Саме тоді, як і для всіх інших держслужбовців, на жінок-медиків можуть поширюватися обмеження щодо перетину державного кордону. Інших змін немає і не планується, - зазначив Ляшко.

За його словами, кожен суб'єкт господарювання має у структурі людину, яка веде мобілізаційний облік.

Ведуться певні списки, які діляться на категорії: офіцерський, старшинський, рядовий склад. Ці дані передаються до центру комплектувань. Тому зараз є законодавча вимога, є встановлений порядок, є певна інструкція Міністерства оборони, що повинні всі зробити, за якою формою подати ці документи, - підкреслив міністр.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?