Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо реформи ВЛК
Категорія
Україна
Дата публікації

Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо реформи ВЛК

Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо реформи ВЛК
Джерело:  online.ua

Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо реформування військово-лікарських комісій в ЗСУ.

Джерело: сайт президента України

Що відомо про наказ РНБО щодо реформування ВЛК  

Зокрема, за дорученням РНБО Кабмін має у тижневий строк забезпечити утворення робочих груп із перевірки обґрунтованості рішень медико-соціальних експертних комісій (МСЕК) та військово-лікарських комісій (ВЛК) щодо встановлення інвалідності, визнання непридатності до військової служби, прийнятих у період дії воєнного стану в Україні.

У тримісячний термін має бути проведена перевірка робочими групами обґрунтованості рішень МСЕК та ВЛК щодо встановлення інвалідності, визнання непридатності до військової служби, прийнятих у період дії воєнного стану.

У двотижневий термін має бути опрацьоване питання щодо особливостей перетинання державного кордону громадянами України, визнаними непридатними чи обмежено придатними до військової служби.

Протягом тижня має бути розроблений та затверджений план підготовки нормативно-правових актів, спрямованих на забезпечення в умовах воєнного стану якості, ефективності, належного рівня сервісу та безбар'єрності складових військово-лікарської експертизи в ЗСУ, передбачивши строки й відповідальних за виконання.

Також протягом одного тижня спільно із керівниками ОВА та КМВА мають бути вжиті заходи для належної організації системної роботи позаштатних постійних ВЛК територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Протягом двох тижнів має бути опрацьоване питання  щодо вдосконалення регулювання питання стосовно військовослужбовців, визнаних обмежено придатними до військової служби, шляхом підготовки та внесення у встановленому порядку проектів відповідних нормативно-правових актів.

Які ще заходи мають бути вжиті

Водночас МОЗ, Міноборони, Мінцифрі, Генштабу, НЗСУ, головам ОВА та КМВА було доручено у тижневий строк вдосконалити систему медичних оглядів ВЛК, передбачивши, зокрема:

  • встановлення граничних строків проведення зазначених медичних оглядів;

  • забезпечення цифровізації відповідних процесів;

  • забезпечення умов для проведення медичних оглядів допризовників, а також іноземних громадян позаштатними постійними ВЛК територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки;

  • визначення раціонального маршруту під час організації медичного огляду допризовників, призовників, військовозобов'язаних у рамках програми державних гарантій медичного обслуговування населення з урахуванням вимог Положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ;

  • перегляд специфікацій та умов закупівлі медичних послуг за пакетом медичних послуг "Медичний огляд";

  • організацію навчання особового складу позаштатних постійних ВЛК територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки з метою забезпечення їх ефективної роботи з електронною системою охорони здоров'я, а також підвищення їх інформованості стосовно особливостей військово-лікарської експертизи в ЗСУ в умовах воєнного стану.

Головам ОВА та КМВА спільно з начальниками територіальних центрів комплектування та соціальної підтримкиу тижневий строк ужити вичерпних заходів для організації системи постійного моніторингу навантаження на позаштатні постійних ВЛК з метою своєчасного збільшення їх кількості у разі потреби.

Національному агентству з питань запобігання корупції дано завданняздійснити аналіз корупційних ризиків у діяльності ВЛК, за результатами якого в разі потреби внести у встановленому порядку пропозиції щодо змін до відповідних нормативно-правових актів.

ДБР, МВС, СБУ за участю Офісу генпрокурора доручили невідкладно вжити заходів з викриття корупційних правопорушень та кримінальних правопорушень у системі військово-лікарської експертизи.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?