Чи продовжить ЄС заборону імпорту збіжжя з України — дані RMF FM
Категорія
Економіка
Дата публікації

Чи продовжить ЄС заборону імпорту збіжжя з України — дані RMF FM

Чи продовжить ЄС заборону імпорту збіжжя з України — дані RMF FM
Джерело:  online.ua

Згідно з даними польських журналістів, Єврокомісія, цілком ймовірно, все-таки продовжить заборону ввезення агропродукції з України до п’яти країн ЄС, але не до кінця 2024 року. 

Джерело:  RMF FM  з посиланням на своїх інсайдерів у Євросоюзі

ЗМІ дізналися про рішення ЄС щодо України

Все вказує на те, що рішення про продовження ембарго буде прийнято – хоча, можливо, не до кінця року, як того прагне польський уряд, - йдеться в матеріалі.

За словами анонімних джерел видання, існують вагомі аргументи на користь продовження заходів, зокрема дані, які свідчать про те, що український імпорт не припиняє зростати, попри заборону.

Однак, що важливо розуміти, фінальне рішення буде ухвалювати глава Єврокомісії.

Урсула фон дер Ляєн нібито пообіцяла українському лідеру Володимиру Зеленському, що вона не буде продовжувати заборону. Тепер європейська політикиня буде змушена обирати між виконанням цієї обіцянки та інтересами фермерів ЄС.

За попередніми даними, це рішення, цілком можливо, буде ухвалено уже 15 вересня в другій половині дня. Затягування питання до півночі, коли формально закінчується термін дії заборони, нікому не вигідно.

Рішення буде прийнято колегіально, так званим письмовим способом.

Що відомо про конфлікт між Польщею та Україною

Уже 15 вересня закінчується термін заборони ЄС на імпорт пшениці, кукурудзи, насіння соняшнику та ріпаку до п’яти сусідніх з Україною країн.

Офіційна Варшава вимагає продовження цієї заборони, а якщо цього не станеться, то погрожує ввести одностороннє ембарго.

Як заявляє українська влада, одностороннє продовження заборони порушить правила спільного ринку та Угоду про асоціацію між Україною та ЄС.

Окрім того, нещодавно прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що незалежно від рішення Євросоюзу щодо українського агроімпорту, влада країни не дозволить "затопити себе українським збіжжям".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?