Чи справді самотність скорочує життя — нові висновки китайських учених
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Чи справді самотність скорочує життя — нові висновки китайських учених

Чи справді самотність скорочує життя — нові висновки китайських учених
Джерело:  online.ua

Вчені дійшли висновку, що самотні люди помирають раніше. При цьому, причини смерті абсолютно різні, але самотність є фактором, який корелює у більшості випадків.

Джерело: Nature

Чи справді самотність скорочує життя

Роботу представили вчені Харбінського медичного університету на чолі з Маоцін Ван і Яшуан Чжао. У ході метааналізу вони вивчили 90 досліджень, у яких узяли участь понад 2,2 мільйона людей з усього світу.

Люди, які повідомляли про соціальну ізоляцію і відчуття самотності, з більшою ймовірністю помирали раніше з усіх причин, включно з раком. Крім того, соціальна ізоляція була пов'язана з підвищеним ризиком смерті від серцевих захворювань.

Водночас дослідження має певні обмеження, оскільки оцінка самотності була суб'єктивною. Також, більшість досліджень проводили в країнах із високим рівнем доходу, тому результати можуть бути неактуальними для менш багатих країн.

Робота здобула багато відгуків і викликала резонанс серед інших дослідників. Ті зазначають, що вони теж спостерігали, що ізоляція, і самотність є важливими предикторами смерті.

Вчені пояснили, що може врятувати людей від самотності

Дослідники звертають увагу на те, що ми доволі часто недооцінюємо важливість міжособистісних зв’язків, ігноруючи той факт, що контакти з іншими можуть творити справжні дива.

Так, нещодавно вчені з’ясували, що прості балачки по телефону суттєво зменшують відчуття самотності та тривоги.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?