Чому Китай підтримав резолюцію ООН щодо визнання РФ країною агресором — відповідь експерта
Категорія
Україна
Дата публікації

Чому Китай підтримав резолюцію ООН щодо визнання РФ країною агресором — відповідь експерта

Чому Китай підтримав резолюцію ООН щодо визнання РФ країною агресором — відповідь експерта
Джерело:  online.ua

За словами політолога, кандидата політичних наук, експерта з міжнародного права Богдана Ференса, підтримка Китаєм резолюції ООН щодо визнання Росії країною-агресором є дуже знаковою подією.

Джерело: ютуб-канал Online.ua

Як вплине визнання Китаєм Росії країною-агресором на подальшу ситуацію  

Китай, як і всі інші країни, керується власними національними інтересами, але інколи Пекін робить це максимально агресивно, використовуючі ті чи інші геополітичні умови. Ми бачимо, що протягом року Китай мовчки спостерігав за агресією армії РФ в Україні та військовими злочинами росіян. Однак побачивши, що війна затягується. Тож Китай вирішив скористатись цим з одного боку, а з іншого поглибити співпрацю з Росією. Під час візиту Сі Цзіньпіна до Москви представники КНР заявляли, що не мають ніякої тісної військової взамодії з росіянами, але ми розуміємо, що таким заявам довіряти не можна, - зазначає Ференс

Експерт підкреслює, що існує дуже серйозний ризик військової співпраці між Росією та Китаєм. Однак з іншого боку, Китай розуміє, що представляє реальну силу та вагомий голос в ООН і може голосувати за резолюції, які підтримуються більшістю країн.

Чи змінив Пекін відношення до Москви 

Політолог зазначає, що ведеться своєрідна гра, яка має на меті геополітично підсилити Китай. При цьому Пекін отримає змогу шантажувати західні країни посиленням військової співпраці з Росією.

Ізольована слабка Росія вигідна Китаю, адже у такому разі Пекін зав'язує Кремль на собі економічно, політично і технологічно. І у той же час, оскільки Китай переоснащується і модернізує власні військові сили, з Пекіну все частіше лунають мілітаристські заяви. Власне складається така парадигма, за якою Китай хоче якомога більше домінувати у власних геополітичних амбіціях, - підкреслює експерт.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?