Чорному морю загрожує екологічна катастрофа через аварію судна з хімікатами
Категорія
Світ
Дата публікації

Чорному морю загрожує екологічна катастрофа через аварію судна з хімікатами

Чорному морю загрожує екологічна катастрофа через аварію судна з хімікатами
Джерело:  online.ua

У Чорному морі затонув турецький корабль Vera Su, що налетів на скелі біля північного узбережжя Болгарії. 

Джерело: Euractiv.

Повідомляється, що на борту судна знаходяться близько 3 тисячі тонн карбаміду, який при потраплянні у воду у високій концентрації викликає швидке цвітіння фітопланктону, що виробляє небезпечний токсин. Він небезпечний для морського життя, включаючи птахів. Коли токсин накопичується, він також може загрожувати життю людини при споживанні риби або морепродуктів.

Аварія суховантажу може загрожувати екологічною катастрофою заповіднику Каліакра, де мешкають багато видів морських тварин, що знаходяться під загрозою зникнення.

Стан турецького корабля

«Моторний відсік вантажного судна затоплений. У корпусі судна є отвори. Корабель вже не можна врятувати, а лише вжити заходів щодо вилучення затонулого майна», - розповів капітан Венцислав Іванов, виконавчий директор Болгарської морської адміністрації.

У зв’язку з тим, що підняти судно не видається можливим, було вирішено хоча б проникнути до вантажного відсіку, щоб забрати карбамід, проте наразі операція ускладнюється поганою погодою.

Турецький корабель сів на мілину ще 20 вересня через вартового, який заснув. При цьому, як стверджують екологи, перший тиждень болгарська влада не робила жодних кроків, щоб уникнути його повного затоплення.

Greenpeace вже висловив своє обурення через недбалість болгарської влади та попередив про можливі незворотні наслідки для навколишнього середовища.

Читайте також:

  • Росіяни влаштували екологічну диверсію в Чорному морі.

  • МЗС заявило про нові переговори з країнами НАТО щодо Чорного моря.

  • Кулеба закликав НАТО до посилення присутності у Чорному морі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?