МЗС заявило про нові переговори з країнами НАТО щодо Чорного моря
Категорія
Політика
Дата публікації

МЗС заявило про нові переговори з країнами НАТО щодо Чорного моря

МЗС заявило про нові переговори з країнами НАТО щодо Чорного моря
Джерело:  online.ua

У Міністерстві закордонних справ оголосили про переговорний процес з сусідніми країнами та союзниками НАТО стосовно поглибленої співпраці в чорноморському регіоні.

Джерело: пресконференція міністра Дмитра Кулеби

За його словами, українська сторона тісно співпрацює з Туреччиною для забезпечення безпеки в акваторії Чорного моря. Офіційний Київ наразі готовий зміцнювати партнерство з Анкарою щодо цього питання на двосторонньому рівні.

Наразі Україна не належить до Євросоюзу чи НАТО, однак держава почала політику створення малих альянсів.

“Є стратегічна ініціатива президента України про те, що країни НАТО, плюс Україна, Туреччина і навіть Молдова можуть об'єднати свої зусилля в питанні Чорноморського регіону. І ця ініціатива проговорюється зараз в різних столицях, в тому числі з НАТО”, - наголосив Кулеба.

Він уточнив, що саме це було темою його переговорів з турецьким колегою Мевлютом Чавушоглу у Львові у четвер, 7 жовтня.

Україна та Чорне море

Раніше Дмитро Кулеба звернув увагу на необхідність більшої військової присутності сил НАТО у Чорному морі. Таким чином можна протистояти Росію у її спробах взяти регіон під контроль.

За словами дипломата, політика російського режиму фактично зруйнувала безпекову ситуацію в чорноморській акваторії — окупація та мілітаризація Криму поставили торгівлю під загрозу.

“Російська окупація Криму зруйнувала не лише територіальну цілісність України, але і всю безпекову ситуацію у Чорному морі, завдала удару по міжнародному правопорядку. Нині потрібна більша присутність НАТО у Чорному морі, а також більш тісна взаємодія між чорноморськими країнами. Спільними діями та в тісній співпраці ми здатні відновити безпековий баланс”, — пояснив Кулеба.

У серпні державний секретар США Ентоні Блінкен засудив тривалі агресивні дії, які здійснює Росія проти України в Чорному та Азовському морях. Також він зазначив, що США підтримують суверенітет та територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах, які поширюються також і на територіальні води нашої держави.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?