Кулеба закликав НАТО до посилення присутності у Чорному морі
Категорія
Політика
Дата публікації

Кулеба закликав НАТО до посилення присутності у Чорному морі

Кулеба закликав НАТО до посилення присутності у Чорному морі
Джерело:  online.ua

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба звернув увагу на необхідність більшої військової присутності сил НАТО у Чорному морі, яке намагається собі підпорядкувати російський агресор.

Джерело: МЗС

За словами дипломата, політика російського режиму фактично зруйнувала безпекову ситуацію в чорноморській акваторії - окупація та мілітаризація Криму поставили торгівлю під загрозу.

Утім, саме співпраця України й союзників НАТО здатна протистояти російській експансії.

“Російська окупація Криму зруйнувала не лише територіальну цілісність України, але і всю безпекову ситуацію у Чорному морі, завдала удару по міжнародному правопорядку. Нині потрібна більша присутність НАТО у Чорному морі, а також більш тісна взаємодія між чорноморськими країнами. Спільними діями та в тісній співпраці ми здатні відновити безпековий баланс”, - пояснив Кулеба.

Він наголосив, що українська сторона приділяє значну увагу для відновлення, зміцнення, переозброєння Військово-Морських сил Збройних сил. Водночас російський агресор буквально будь-які дії може сприймати як провокації - політика щодо непровокування Москви вже не працює.

“Чорне море завжди славилося морською торгівлею. Нині вона під загрозою через дії РФ. Відновлення балансу безпеки у Чорному морі необхідне також і для захисту торгівлі… Росія сприйматиме будь-які дії як провокацію. Питання лише робите ви щось чи ні. Якщо нічого не робити, Росія робитиме за вас”, - резюмував Кулеба.

Ситуація в Чорному морі

У серпні державний секретар США Ентоні Блінкен засудив тривалі агресивні дії, які здійснює Росія проти України в Чорному та Азовському морях.

“У Чорному морі, Керченській протоці, Азовському морі ми спостерігаємо тривалі агресивні дії проти України з небезпечними морськими та повітряними вторгненнями, а також переслідуванням суден, що підривають торгівлю й обмежують доступ до джерел енергії”, — підкреслив Блінкен.

Також він зазначив, що США підтримують суверенітет та територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах, які поширюються також і на територіальні води нашої держави.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?