Чотири країни ЄС наполягають на санкціях проти атомної енергетики РФ
Категорія
Світ
Дата публікації

Чотири країни ЄС наполягають на санкціях проти атомної енергетики РФ

Чотири країни ЄС наполягають на санкціях проти атомної енергетики РФ
Джерело:  online.ua

Представники Польщі та країн Балтії висунули ідею включити до 11-го пакету санкцій проти Росії сферу атомної енергетики.

Джерело: RMF FM

Чотири країни ЄС наполягають на санкціях проти атомної енергетики РФ

Запропонований документ містить декілька заходів, що включають індивідуальні санкції для членів правління "Росатому", заборона на укладання нових контрактів з компанією, заборона інвестування в російський ядерний сектор та заборона на імпорт російського збагаченого урану.
Представники чотирьох країн, які раніше закликали до санкцій проти Росатому, зараз пропонують низку винятків та перехідних періодів, намагаючись переконати інші країни підтримати свою ініціативу.

Згідно з пропозицією, припинення "угод, контрактів та інших угод" з "Росатомом" здійснюватиметься поступово, але не більше двох років.
Крім того, Угорщині буде надано дев'ятирічний перехідний період для завершення будівництва атомної електростанції "Пакш" із використанням російських технологій.

Що відомо про співпрацю ЄС з РФ в ядерній сфері

Автори документа стверджують, що незважаючи на відмову деяких країн від співпраці з Росією в ядерній сфері, загалом країни Європейського Союзу продовжують підтримувати таку співпрацю. Вони наводять приклади Чехії та Фінляндії, які відмовилися від деяких проектів із Росатомом.
Проте, як зазначають деякі польські журналісти, отримати одностайну згоду всіх країн Європейського Союзу на такі санкції може бути дуже важко.

Угорщина і Франція, а також Болгарія, які сильно залежать від російських технологій або, як і Франція, не хочуть відмовлятися від співпраці в цій галузі, вже неодноразово висловлювали свою незгоду.

Крім того, у Брюсселі вважають, що 11-й пакет санкцій спрямований на запобігання обходу вже запроваджених обмежень, а не на нові сфери російської економіки.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?