Чи арештують Путіна на наступному Саміті миру — відповідь Швейцарії
Категорія
Політика
Дата публікації

Чи арештують Путіна на наступному Саміті миру — відповідь Швейцарії

Путін
Джерело:  Укрінформ

Попри ордер МКС на арешт нелегітимного президента РФ Володимира Путіна, Швейцарія не буде арештовувати “очільника Кремля” у разі його приїзду на Саміт миру в країні.

Головні тези:

  • Ордер на арешт нелегітимного президента РФ Володимира Путіна виданий Міжнародним кримінальним судом через його причетність до військових злочинів в Україні.
  • Присутність Росії на Саміті миру буде свідчити про її готовність закінчити війну та домовлятися про мирні рішення конфліктів.
  • Міністр закордонних справ Швейцарії заявив, що наступний Саміт миру буде присвячений прокладанню шляху до миру в Україні.
  • Підготовка до другого Саміту може відбутися протягом найближчих п'яти місяців, можливо, до листопадових президентських виборів у США.

У Швейцарії допускають участь Путіна у наступному Саміті миру

Про це заявила під час пресконференції за результатами першого Саміту миру у Бюргенштоці президентка Швейцарії Віола Амгерд.

Під час пресконференції у Віоли Амгерд запитали, чи не буде зобов’язана Швейцарія арештувати Путіна, ордер на арешт якого видав МКС, у разі приїзду останнього на можливий другий Саміт миру у Швейцарії.

Якщо присутність (Путіна — ред.) необхідна для проведення конференції, то можна зробити виняток, наприклад, для мирних переговорів по Україні", — прокоментувала Амгерд.

Глава МЗС Швейцарії Ігнаціо Кассіс також заявив, що приїзд Путіна на Саміт миру у Швейцарії можна було б організувати, але треба було б це узгодити з МКС.

Це можна організувати. Наші закони це дозволяють. Але ми повинні були б зробити це разом з МКС. Однак приймаюча країна може зробити винятки в цьому питанні, — сказав він.

Ордер на арешт Путіна

Міжнародний кримінальний суд (МКС) видав ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна у зв'язку з його причетністю до злочинів, скоєних під час війни в Україні.

Це рішення стало важливим кроком у процесі міжнародного правосуддя та відповідальності за воєнні злочини.

Ордер на арешт був виданий на основі звинувачень у грубих порушеннях міжнародного права, включаючи злочини проти людяності та військові злочини.

Ордер має на меті притягнути Путіна до відповідальності та забезпечити справедливість для жертв конфлікту. Незважаючи на дипломатичний і політичний імунітет, видача ордера на арешт Путіна є потужним сигналом від міжнародної спільноти про неприйнятність безкарності за такі дії.

Коли можуть провести наступний Саміт миру

Міністр закордонних справ ШвейцаріїІ гнаціо Касіс зазначив, що метою наступного саміту буде питання того, як прокласти шлях до миру в Україні.

За його словами, захід відбудеться вже у найближчі п'ять місяців , ймовірно, до президентських виборів у США в листопаді.

Де саме проведуть саміт — наразі невідомо.

Президент Володимир Зеленський в свою чергу повідомив про те, що підготовка до другого саміту займе місяці, а не роки і вже ведуться перемовини із зацікавленими сторонами щодо його проведення.

Що буде з РФ на другому саміті? Це буде говорити про те, що вони хочуть миру. Їхня присутність там буде говорити про те, що вони вирішили закінчити війну, — додав Зеленський.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?