Чи існує центр Всесвіту ― відповідь науковців
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Чи існує центр Всесвіту ― відповідь науковців

Всесвіт
Джерело:  IFLScience

Протягом багатьох тисяч років людство було переконане у існуванні центру Всесвіту, більш того, що нібито цей центр і є місцем, де розташована наша планета. 

Головні тези:

  • Науковці встановили, що Всесвіт не має конкретного центру, а великий вибух стався одразу всюди.
  • Більша частина Всесвіту залишається невідомою для людини через величезні розміри.
  • Спостережуваний Всесвіт, доступний для нащих спостережень, включає лише область, яку світло досягло через 14 мільярдів років після Великого вибуху.
  • З точки зору спостережуваного Всесвіту, ми можемо розглядати себе в центрі, однак астрономи з інших галактик також дивились більше чи менше у нашому напрямку.
  • Чим далі від нас спостерігач, тим менше його спостережуваний Всесвіт перекривається з нашим, що може вказувати на відмінності у суб'єктивних спостереженнях.

Чи існує центр Всесвіту і якщо так, то де

Лише у 20-х роках минулого століття науковці, спостерігаючи за Чумацьким Шляхом, дійшли висновку, що це лише одна галактика серед безлічі інших.

У цей час було все ще природно думати, що у Всесвіту є центр.

Наразі на переконання науковців, Всесвіт не має структури, аналогічної земному ядру. Конкретного місця, де трапився б Великий вибух, не має, оскільки він відбувся одразу всюди.

Науковці дали відповідь щодо існування центру Всесвіту
Всесвіт

При цьому більша частина Всесвіту прихована від людини і не доступна для спостережень. Простір настільки великий, що світло від початку створення Всесвіту досі не досягло Землі.

Які розміри може мати Всесвіт

Та частина Всесвіту, за якою може спостерігати людство, називається спостережуваним Всесвітом — областю, у якій світло досягло нашої планети через 14 млрд років після Великого вибуху.

Ми могли б очікувати, що видимий Всесвіт буде сферою з радіусом 14 млрд світлових років, але через те, як простір розширився за цей час, цей радіус насправді становить приблизно 45 млрд років, — зазначається у матеріалі видання.

Внезалежності від розмірів Всесвіту, швидкість світла зумовлює нашу здатність бачити однакові відстані в усіх напрямках у разі, якщо не знайдуть підтвердження доволі дивні спостереження науковців.

Варто зазначити, що з точки зору Всесвіту, який ми здатні спостерігати, ми дійсно перебуваємо в центрі.

Астрономи з галактики Андромеди могли би бачити трохи далі, ніж ми, у напрямку від нас, але трохи менше — у напрямку до нас. Тож вони також мали б бути центром спостережуваного Всесвіту.

Але це дещо інший Всесвіт, який здебільшого збігається з нашим, хоч і з невеликими відмінностями. І що далі перебуває спостерігач, то менше його спостережуваний Всесвіт перекривається з нашим.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?