Чи є ознаки підготовки РФ до нападу на НАТО — відповідь глави штабу Альянсу
Категорія
Політика
Дата публікації

Чи є ознаки підготовки РФ до нападу на НАТО — відповідь глави штабу Альянсу

Роб Бауер
Джерело:  Delfi

Очільник військового комітету НАТО, адмірал Роб Бауер зазначив, що наразі не має ознак підготовки Росії до нападу на одну з країн Альянсу. 

Як у НАТО оцінюють загрозу нападу з боку Росії

Не думаю, що існує пряма загроза. Проблема в тому, що амбіції Росії простягаються далі України. Ми це знаємо, тому альянс загалом має стати більш готовим, — зазначив Бауер.

У відповідь на запитання, чи створює загрозу для НАТО підтримка Кремлем сепаратистських рухів у країнах Балтії Бауер зазначив, що згідно із 3-ю статтею договору Альянсу, кожна країна повинна бути здатна захистити себе.

Якщо щось таке станеться, то це відповідальність відповідної країни — подбати про безпеку. Якщо ми говоримо про гібридні операції, то, наприклад, Латвії доведеться на це реагувати. Звичайно, якщо Латвія захоче почати консультації з іншими країнами-учасницями, як це передбачено статтею 4, це можливо. Ми будемо про це говорити і домовлятися, яким чином ми як альянс далі діятимемо. Хочу зазначити, що і кібердіяльність з боку іншої держави є достатнім приводом для приведення в дію статті 5. Задіяти 5-ту статтю можна не тільки в разі прямого нападу, — пояснив Бауер.

Він також зазначив, що не боїться ймовірності другого терміну Дональда Трампа на посаді президента США.

Естонія могла б опинитись на місці України за відсутності членства у НАТО

Глава МЗС Естонії Маргус Цахкна зазначив, що його країна могла б стати жертвою агресії Росії за аналогією з Україною, якби не отримала членства в НАТО.

Не можна виключати, що без членства в НАТО наша незалежність вже була б під загрозою. Не виключено, що якби Естонія залишилась у так званій сірій зоні, те, що ми зараз спостерігаємо в Україні, могло б статися і на нашій території, — зазначив Цахкна.

Він також подякував причетним до вступу Естонії в НАТО, адже цей шлях "не був гладким і прямим, а став можливим завдяки наполегливій праці та збігу обставин".

Політика відкритих дверей НАТО зробила Альянс сильнішим, ніж будь-коли, напередодні його великого ювілею. Оскільки НАТО є єдиною гарантією безпеки, яку розуміє Росія, ми очікуємо, що Україна стане членом Альянсу якнайшвидше, — наголосив глава МЗС Естонії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?