CNN викрив убивства й тортури мешканців ЦАР найманцями з Росії
Категорія
Світ
Дата публікації

CNN викрив убивства й тортури мешканців ЦАР найманцями з Росії

CNN викрив убивства й тортури мешканців ЦАР найманцями з Росії
Джерело:  online.ua

Угруповання російських найманців на війні в Центральноафриканській республіці, які перебувають там нібито як інструктори, викрили на скоєнні надзвичайно жорстоких злочинів.

Джерело: CNN

За оприлюдненими телеканалом даними, росіяни причетні до катувань та вбивств під приводом боротьби проти місцевих повстанців - озброєних угруповань, що почали боротьбу проти провладного режиму.

У розслідуванні журналісти отримували інформацію напряму від мешканців ЦАР, які стали свідками жорстокості так званих “інструкторів”. У лютому в місті Бамбарі група росіян разом з урядовим підрозділом відкрила вогонь по мирних жителях, які сховалися у мечеті Аль-Таква.

Серед них не було жодної озброєної людини, хоча саме у співпраці з повстанцями тоді звинуватили постраждалих. Внаслідок інциденту загинули кілька неповнолітніх дітей.

Цей трагічний епізод - лише один з багатьох, про які дізналися представники CNN та незалежної слідчої групи The Sentry. Для захисту місцевих свідків від ймовірних наслідків вони змінили їхні особисті дані.

Згідно з уточненнями очевидців, принаймні кілька людей були застрелені на місці після того, як відмовилися вийти з мечеті. Кремлівські бойовики тоді відкрили вогонь по мешканцях ЦАР попри підняті над головою руки.

В цілому жертвами цього лютневого інциденту стали від 12 до 20 осіб. Точні дані неможливо встановити наразі за наявних умов.

Водночас CNN вдалося отримати свідчення про обстріли цивільного населення африканської країни з російських гелікоптерів. Принаймні декілька таких бортів наразі знаходяться в ЦАР.

На потенційні військові злочини, зокрема вбивства й тортури, звертали увагу на рівні Організації Об’єднаних Націй. У звіті миротворців говориться, що силовики режиму ЦАР разом із російськими та сирійськими найманцями могли скоїти безліч злочинів, зокрема страт за підозрою у зв’язках із повстанцями.

Відомо також про принаймні одну групу сирійців, яку спрямували на африканську війну після їхньої участі у конфлікті в Лівії - за російські гроші.

Станом на червень 2021 року в ЦАР знаходяться до 2 300 найманців, включно з “міжнародними” контингентами.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?