Чому РФ ховає Т-72 на складах попри дефіцит танків на фронті — відповідь експертів
Категорія
Світ
Дата публікації

Чому РФ ховає Т-72 на складах попри дефіцит танків на фронті — відповідь експертів

танк
Джерело:  Forbes

Російські війська щомісяця втрачають в Україні майже 100 танків. При цьому промисловість будує не більше 50 протягом 30 днів.

Головні тези:

  • Російські війська зазнають великі втрати танків у війні проти України, але залишаться з резервом Т-72 на складах.
  • У зусиллях компенсувати втрати росіяни відновлюють та модернізують старі танки та направляють на фронт разом із новими.
  • Т-72 мають автоматичне заряджання, що ускладнює їх обслуговування та ремонт у порівнянні з іншими застарілими моделями.
  • Російські швидкість відновлення старих танків стрімко зменшується, що може вплинути на їхні наступальні можливості.
  • До 2024 року планується введення в армію РФ приблизно 1500 танків та 3000 зразків іншої бронетехніки.

Росії не вистачає танків, але тисяча Т-72 залишається на складах

Як пише Forbes, щоб компенсувати втрати, росіяни витягують старі танки часів холодної війни з довгострокового зберігання, відновлюють їх, модернізують, а потім відправляють на фронт разом із новими. Попри такі проблеми, росіяни здебільшого не використовують найстаріші Т-72, які мають тоншу броню та гірші засоби керування вогнем.

За двадцять вісім місяців повномасштабної війни Росії проти України запаси російських танків скоротились:

  • Т-55 - на 31%;

  • Т-62 — на 37%,

  • Т-80Б — на 79%.

  • Т-72 - на 9%.

Зазначається, що відновити можна практично будь-який застарілий танк. Навіть повністю проіржавілий бак можна зачистити та відшліфувати, а інші компоненти - замінити.

Однак, така глибока реставрація надзвичайно трудомістка та дорога. Ймовірно, через це у РФ не відновлюють Т-72, спрямовуючи гроші на нову техніку.

Навіщо Кремлю витрачати гроші на відновлення 70-річних Т-55 і 60-річних Т-62, а не 50-річних Т-72? Відповідь, швидше за все, полягає в тому, що Т-55 і Т-62 мають людей для заряджання в екіпажах з чотирьох осіб, а Т-72 мають автоматичне заряджання, яке замінюють четвертого члена екіпажу, - пояснює видання.

Останнє важко обслуговувати, а тому армія США та багатьох країн НАТО ніколи не використовують цю технологію у своїх танках. В оцінці 1982 року Центральне розвідувальне управління США похвалило автоматичне заряджання Т-72 за його швидкість, але відзначило його складність. Це робить старіший ​​Т-55 простішим для відновлення ніж молодший Т-72.

Таким чином росіяни відновлюють нові складні, а також старі й прості танки. Старі й складні машини вони оминають, оскільки ті потребують багато часу та грошей для повернення у робочий стан.

За словами аналітика Річарда Верекера, на найстаріші Т-72 припадає 10% втрат російських Т-72.

Я не думаю, що настане певний момент, коли у Росії закінчаться танки, але їхній танковий парк, швидше за все, з часом буде повільно, але постійно скорочуватися, що вплине на їхні наступальні можливості, - йдеться у повідомленні OSINT-аналітика Highmarsed в мережі X.

Російські танки у війні проти України

Раніше Highmarsed зазначав, що у Росії різко скоротилися темпи відновлення старих танків. Росія зняла зі зберігання близько 2500 танків, водночас за останній рік темпи робіт знизилися вдвічі - зі 115 до приблизно 60 танків на місяць.

Як пояснює аналітик, спочатку у Росії було багато резервних танків у хорошому стані, які можна було швидко виводити зі зберігання, і темпи, ймовірно, були навіть вищими за 115 на місяць, що давало змогу компенсувати високі початкові втрати.

У 2024 році військово-промисловий комплекс РФ планує поставити армії приблизно 1500 танків і 3000 зразків іншої бронетехніки. Така ж кількість запланована і на наступний рік.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?