Дефолт РФ за зовнішнім боргом: чому він стався та як вплине на Росію
Категорія
Економіка
Дата публікації

Дефолт РФ за зовнішнім боргом: чому він стався та як вплине на Росію

Дефолт РФ за зовнішнім боргом: чому він стався та як вплине на Росію
Джерело:  online.ua

Вперше за останні 100 років у Росії відбувся дефолт за суверенним боргом в іноземній валюті через запроваджені санкції, що заблокували платежі закордонним кредиторам. Як це може вплинути на економіку країни-агресорки — читайте далі.

Джерело: Телеграм-канал "ГДЕНЬГИ"

Російський дефолт: як він змінить ситуацію в країні-агресорці

Експерти звертають увагу на те, що сума прострочених виплат невелика – відсотки по двох боргах, платіж складав біля 100 млн доларів США.

Ба більше офіційна Москва продовжує стверджувати, що має кошти, щоб заплатити, однак не може це зробити через санкції. Кремль пропонує брати платіж рублями, проте це не передбачено договорами позик.

Комітет CDS офіційно підтвердив, що сталася «кредитна подія». Тобто технічний дефолт все-таки відбувся.

Можливі наслідки:

  • може статися крос-дефолт по іншим борговим угодам, сума – десятки мільярдів доларів;

  • арешт та блокування російських активів у різних куточках світу;

  • складнощі із розрахунками по зовнішньоторгівельним угодам.

Що важливо розуміти, зазвичай дефолт тягне за собою труднощі із залученням інвестицій та позик з-за кордону. Однак країна-агресорка поки цього не відчує – росіянам все одно не дають зараз в борг. А от у майбутньому – це буде працювати.

За словами експертів, намагання офіційної Москви уникнути першого великого дефолту за міжнародними облігаціями після більшовицької революції понад століття тому, наприкінці травня натрапили на непереборну перешкоду, коли Управління контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC) фактично заблокувало Москві можливість здійснення платежів.

Фото - скриншот

Офіційний дефолт скоріше є мірою символічним, враховуючи, що Росія на даний момент все одно не може брати міжнародні позики, та й не потребує цього завдяки багатим надходженням від експорту нафти та газу. Але ця мітка, ймовірно, підвищить її вартість позик у майбутньому, - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?