Депутати запропонували перейменувати Росію в Україні
Категорія
Політика
Дата публікації

Депутати запропонували перейменувати Росію в Україні

Депутати запропонували перейменувати Росію в Україні
Джерело:  online.ua

Депутати Обласних рад Львова та Рівного закликали Раду та президента Зеленського перейменувати Росію на Московію, а її громадян називати московитами. Обґрунтовують це історичними реаліями — зміна Московського Царства в XVIII ст. Петром І на Росію вдарила по ідентичності українського народу, а також став претензією на спадок Русі. 

Джерело: Львівська обласна рада

Спираючись на історичні дані, на сайтах зазначають що Росія «неправомірно користується вкраденою державною та географічною назвою», оскільки 300 років тому після низки перемог над Швецією і укладення Ніштадського мирного договору цар Петро I перейменував Московське царство. У депутатському зверненні деталізують про ті події 1721 року:

На картах і атласах XV, XVI і навіть XVIII століття не відображено країни Росія, йдеться лише про Московію. Московська держава повсюдно іменувалася як Московія, Московитія, а іноді навіть Тартарія, — йдеться у депутатському зверненні.

"Московія" на офіційному рівні, у ЗМІ

Депутати переконані, що ця зміна назви Московського царства і нинішня назва на позначення північного сусіда сприяє загарбницькій ідеології і кидає виклик ідентичності українців. Обранці виносять пропозицію  використовувати назву Московія на державному, офіційному, громадському рівнях, а також у ЗМІ.

Рівненські депутати, крім історичних свідчень, також відсилають до внутрішніх найменувань представників цієї нації. Таким чином підкреслюють самоназві, а не нав'язування щодо найменування ззовні:

Найглибший знавець московської душі Федір Достоєвський зазначав: «Найбільшою силою Московщини було те, що європейці не знали нас, москвинів». Переконані, відновлення історичної справедливості, повернення північному сусідові його справжньої назви матиме суттєвий вплив на суспільно-політичні процеси в Україні, на сам розвиток Української держави.

Вчора відомий український історик Ярослав Грицак заявив, що сучасна Росія своїми діями нагадує "акулу в ставку" - потужності великі, а ставок маленький. Тому існує загроза "експорту хаосу" за його межі.

От яка різниця між Україною й Росією? Росія нагадує позашляховик, величезний і могутній, який на повній швидкості мчить по болоту. І це болото повністю закрило йому переднє скло, він нічого не бачить. У Росії немає майбутнього, бо їхня візія майбутнього - це золотий вік, якого ніколи не було. Третій Рим і таке інше.

— Ярослав Грицак

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?