Дерусифікація в дії. Пам'ятник Пушкіну демонтували на Шулявці у Києві — фото, відео
Категорія
Культура
Дата публікації

Дерусифікація в дії. Пам'ятник Пушкіну демонтували на Шулявці у Києві — фото, відео

Пам'ятник Пушкіну

15 листопада у Києві демонтували монумент Олександру Пушкіну. Цей пам'ятник російському поету було встановлено біля входу до однойменного парку на Берестейській площі. 

Мінус один Пушкін

У Києві 15 листопада провели роботи з демонтажу пам'ятника російському поету Олександру Пушкіну. Монумент перед цим було виключено із Державного реєстру нерухомих пам'яток культурної спадщини національного значення.

Про це повідомляє депутат Київської міської ради Дмитро Білоцерковець і надає відповідне відео.

Також у Мережі кияни діляться світлинами з місця події.

Рішення про видалення монумента з цього переліку було ухвалено Кабінетом міністрі України 10 листопада. Сьогодні розпочався сам демонтаж на Берестейському проспекті у столиці.

Авторами монумента були скульптор Олександр Ковальов та архітектор Василь Гнєздилов.

Пам'ятники Пушкіну – одні з російських ідеологічних маркерів, а тому "пушкінопад" в Україні є досить поширеним явищем.

Які ще пам'ятники у Києві виключили з реєстру

Окрім пам'ятника Пушкіну рішенням уряду 10 листопада також виключили з Державного реєстру нерухомих пам'яток культурної спадщини національного значення пам'яток:

  • пам'ятник Щорсу на бульварі Т. Шевченка;

  • могилу генерала армії Ватутіна в Маріїнському парку;

  • монітор "Залізняків" на вул. Електриків;

  • пам'ятник екіпажу бронепоїзда "Таращанець" у сквері між вулицями Заслонова та Ялтинською.

У Мінкульті уточнили, що це також торкнулося пам'ятників Пушкіну в Житомирі, Харкові та Одесі, князю Воронцову в Одесі, полководцю Суворову в Ізмаїлі, адміралу Ушакову в Херсоні, "Україна – визволителям" в Ужгороді та меморіального комплексу "Борцям революції" в Луганську.

У квітні президент Володимир Зеленський підписав закон "Про географічні назви" щодо деколонізації топонімії та впорядкування використання географічних назв у населених пунктах України.

Вже 27 липня цей закон набув чинності. Він спрямований на протидію російській імперській пропаганді.

Український інститут національної пам’яті пропонує змінити назви 183 населених пунктів в Україні, які підпадають під дію закону "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізацію топонімії".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?