Держдеп озвучив остаточне рішення Байдена по Північному потоку-2
Категорія
Політика
Дата публікації

Держдеп озвучив остаточне рішення Байдена по Північному потоку-2

Держдеп озвучив остаточне рішення Байдена по Північному потоку-2
Джерело:  online.ua

Глава Білого дому Джо Байден остаточно визначився, хто в його адміністрації буде займатися питаннями "Північного потоку-2". Старшим радником Держдепу з питань енергетичної безпеки призначений Амос Хохштейн. Він буде займатися реалізацією угоди США і Німеччини по російському газопроводу, що спрямована на підтримку України і енергетичної безпеки Європи.

Джерело: пресслужба Держдепу США

Про призначення Байденом спецпосланця по "Північному потоку-2" повідомив держсекретар США Ентоні Блінкен. Він уточнив, що Хохштейн має багаторічний досвід на цій посаді і вже займав керівні посади в Держдепі, академічних колах і приватному секторі.

"Він унікально підходить для підтримки розробки та реалізації комплексної стратегії США щодо зміцнення глобальної енергетичної безпеки, особливо в Центральній і Східній Європі. Це призначення демонструє рішучість адміністрації використовувати енергетичну дипломатію для забезпечення безпеки поставок в цей критичний період енергетичного переходу, протидіяти використанню Кремлем енергії в якості геополітичного зброї і просувати більш безпечне і стійке енергетичне майбутнє України і Прифронтові країни НАТО і ЄС ", - йдеться в офіційному повідомленні Держдепу.

Хохштейн став спецпосланцем США по Північному потоку-2 - чого чекати Україні

Раніше Амос Хохштейн критикував газопровід "Північний потік-2". Він вважає, що Німеччина після запуску російського газопроводу виявиться під загрозою шантажу Кремля, так як команда російського президента Володимира Путіна зможе в будь-який момент відключити подачу газу.

При цьому багато американських політиків шоковані рішенням Байдена призначити саме Хохштейна спецпредставником Держдепу, який буде відповідати за реалізацію угоди з Берліном, спрямованим на завершення і запуск ПП-2.

"Адміністрація США намагається приховати цю жахливу угоду за його авторитетом в надії, що це змусить людей забути, наскільки вона погана", - повідомляють інсайдери реакцію американських політиків на рішення Байдена.

Важливо нагадати, що Хохштейн був спеціальним представником Держдепу з міжнародних енергетичних питань з 2014 по 2017 рік. Він контролював зовнішньополітичну діяльність Штатів з питань енергетики і консультував Байдена з енергетичних питань. Більш того, 4 роки тому він увійшов до наглядової ради української компанії "Нафтогаз", але в жовтні 2020 року повідомив, що подає у відставку. Тоді він пояснив своє рішення відходом влади України від боротьби з корупцією.

Команда Володимира Зеленського спочатку була стурбована призначенням Хохштейна, проте пізніше заявила, що "українці не сумніваються в його сумлінності".

Що обіцяють США і Німеччина Україні після запуску Північного потоку-2

Деталі угоди США і Німеччини по ПП-2 озвучили 21 липня. За її умовами, зокрема, Штати зобов'язалися не відновлювати і не вводити нові санкції проти газопроводу, а також гарантували збільшення інвестицій, спрямованих на підтримку енергоефективності та енергобезпеки України.

Німеччина зобов'язалася вживати заходів на національному та європейському рівні, включаючи санкції, якщо Росія буде використовувати енергію в якості зброї або зробить подальші агресивні дії проти України.

Також в угоді США і Німеччини окрему увагу приділено ситуації на Донбасі. В угоді сказано, що Німеччина активізує зусилля в рамках нормандського формату, щоб забезпечити виконання Мінських угод.

Коротко про будівництво Північного потоку 2

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?