Держдеп США відреагував на скандальне рішення Путіна щодо Донбасу
Категорія
Політика
Дата публікації

Держдеп США відреагував на скандальне рішення Путіна щодо Донбасу

Держдеп США відреагував на скандальне рішення Путіна щодо Донбасу
Джерело:  online.ua

У Державному департаменті США прокоментували рішення РФ не продовжувати мандат російських спостерігачів ОБСЄ на КПП Гуково і Донецьк. Про це повідомляють в офіційній заяві на сайті відомства.

Джерело:  заява Держдепу США

"Сполучені Штати глибоко шкодують про рішення Росії заблокувати консенсус щодо продовження терміну дії місії спостерігачів ОБСЄ на контрольно-пропускних пунктах Гуково і Донецьк, - йдеться в заяві. - Заперечення Росії проти продовження... мандата викликає глибоку заклопотаність з приводу її намірів виконувати свої міжнародні зобов'язання і конструктивно взаємодіяти з Україною".

У заяві також закликають припинити триваючу агресію проти України і сприяти мирному врегулюванню конфлікту. Одним із варіантів врегулювання ситуації називають продовження мандата місії зі спостереження.

Мандат закінчується 30 вересня

Нагадаємо, напередодні постійний представник Російської Федерації при Організації з безпеки і співпраці в Європі Олександр Лукашевич, який займає свою посаду з серпня 2015 року заявив, що Росія не бачить причин для продовження мандата. Мандат групи закінчується 30 вересня 2021 року.

Українське МЗС рішуче засудило вищезгадане рішення РФ і спрогнозувало, що відсутність моніторингу у подальшому може спровокувати подальше збільшення кількості зброї, що постачається незаконним збройним формуванням на сході України та збільшення регулярних військ на тимчасово окупованій території України в Донецькій та Луганській областях. Це, в свою чергу, може спричинити подальшу ескалацію в зоні російсько-українського збройного конфлікту.

Конфронтація між українським МЗС і Кремлем

Зазначимо, нещодавно українське міністерство закордонних справ дорікнуло Кремлю через слабку волю щодо війни на Донбасі. У відомстві нагадали, що саме від політичної волі Москви залежить подальший процес врегулювання війни на сході України, але російський агресор демонструє її слабкість.

За словами речника МЗС Олега Ніколенка, офіційна Москва може зважитися на перший крок — організацію зустрічі на рівні міністрів закордонних справ “нормандського формату”.

Таким чином офіційний Київ відповів на закиди МЗС РФ щодо нібито агресивної риторики України.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?