Держсекретар США пригрозив Китаю через загрозу нападу на Тайвань
Категорія
Світ
Дата публікації

Держсекретар США пригрозив Китаю через загрозу нападу на Тайвань

Держсекретар США пригрозив Китаю через загрозу нападу на Тайвань
Джерело:  online.ua

Держсекретар Ентоні Блінкен заявив, що Сполучені Штати та їхні союзники змушені будуть «вжити заходів», якщо Китай застосує силу проти Тайваню, сценарій, який, за його словами, був би «дуже, дуже, дуже невдалим». На останній прес-конференції Блінкену поставили питання про те, чи стануть США на захист демократичного острова у разі збройного конфлікту.

Джерело:  Newsweek

Відповідно до Закону про взаємини з Тайванем від 1979 року, адміністрації США, які змінюють одна одну, були зобов'язані продавати Тайбею оборонні засоби для самозахисту. Однак відсутність у згаданому законі чітких гарантій безпеки стала предметом численних дискусій, оскільки напруженість між двома сторонами протоки загострюється, і світ чекає на реакцію Америки.

Роль США полягає в тому, щоб у Тайваню «були засоби для самозахисту», - сказав Блінкен ретельно продуманою і навмисно двозначною мовою законодавства. Високопоставлений дипломат адміністрації Байдена сказав, що Тайвань, який володіє надійною здатністю до самооборони, «є найкращим засобом стримування будь-яких невдалих дій, які можуть бути задумані Китаєм».

Потенціал союзників для можливої скоординованої відповіді на дії Китаю

«Водночас, я думаю, буде справедливо сказати, що ми не самотні в цьому прагненні забезпечити збереження миру та стабільності у цій частині світу», - сказав Блінкен, який далі описав потенціал американських союзників для можливої скоординованої відповіді.

Є багато країн, як у регіоні, так і за його межами, в яких односторонні дії щодо застосування сили для порушення статус-кво сприймуть як серйозну загрозу миру та безпеці, і вони також можуть вдити заходів у тому випадку, якщо Китай порушить мир у регіоні, додав він.

Блінкен сказав, що він згоден з нещодавньою оцінкою голови Об'єднаного комітету генерала Марка Міллі, який сказав, що китайський уряд при Сі Цзіньпіні має глобальні амбіції. Держсекретар сказав, що Пекін прагне лідерства як в економічному, так і у військовому відношенні.

Нагадаємо, офіційний Пекін заявляє, що Тайвань є провінцією Китаю. Об’єднання — ключова мета китайського лідера Сі Цзіньпіна, який не виключив, що він захопить Тайвань силою. Пекін розглядає демократично обраний уряд Тайваню як сепаратистів, але президентка острова Цай Інь-вень стверджує, що Тайвань є суверенною країною і всіляко намагається заручитися підтримкою Заходу.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?