Глава Тайваню висловила готовність протидіяти планам щодо возз'єднання з Китаєм
Категорія
Світ
Дата публікації

Глава Тайваню висловила готовність протидіяти планам щодо возз'єднання з Китаєм

Глава Тайваню висловила готовність протидіяти планам щодо возз'єднання з Китаєм
Джерело:  online.ua

Тайвань буде і далі зміцнювати свою оборону, щоб ніхто не міг змусити його піти по шляху, прокладеному Китаєм, який не пропонує жителям острова ні свободи, ні демократії. Таку заяву сьогодні зробила глава Тайваню Цай Іньвень. Оголошений Китаєм своєю власною територією, Тайвань піддається зростаючому військовому і політичному тиску. Зокрема, йдеться про недавні місії китайських військово-повітряних сил в контрольований Тайванем повітряний простір. Це викликає стурбованість міжнародного співтовариства.

Джерело: Reuters

У суботу президент Сі Цзіньпін пообіцяв здійснити «мирне возз'єднання» Тайвані з Китаєм і не згадав прямо про застосування сили. Тим не менш, він отримав гнівну реакцію з Тайбея, де офіційно заявили, що тільки народ Тайваню може вирішувати своє майбутнє.

Виступаючи на мітингу на честь Національного дня, Цай заявила, що сподівається на ослаблення напруженості в Тайванській протоці, і підтвердила, що Тайвань не буде «діяти необачно».

«Але не повинно бути абсолютно ніяких ілюзій, що тайванський народ схилиться перед тиском», - сказала вона в промові перед президентським офісом в центрі Тайбея. «Ми продовжимо зміцнювати нашу національну оборону і демонструвати нашу рішучість захищати себе, щоб ніхто не міг змусити Тайвань встати на шлях, прокладений для нас Китаєм. Шлях, який проклав Китай, не пропонує ні вільного і демократичного способу життя для Тайваню, ні суверенітету для нашого 23-мільйонного народу», - додала Цай.

Модель автономії «одна країна, дві системи»

Китай запропонував Тайваню модель автономії «одна країна, дві системи», дуже схожу на гонконгівську модель, але всі основні тайванські сторони відкинули це, особливо після репресій Китаю в області безпеки колишньої британської колонії.

Цай повторила пропозицію поговорити з Китаєм на основі паритету, але Пекін, відповівши приблизно через дев'ять годин після її виступу, висловив осуд, заявивши, що країна повинна бути «возз'єднана» і що прагнення до незалежності закриває двері для переговорів.

«У цій промові пропагувалася незалежність Тайваню, розпалювалася конфронтація, розкладалася історія і перекручувалися факти», - заявило китайське Управління у справах Тайваню.

Ситуація між Тайванем та Китаєм зараз найскладніша за останні 72 роки

Пекін відмовився мати справу з Цай, назвавши її сепаратисткою, яка відмовляється визнати Тайвань частиною «одного Китаю» . Цай попередила, що ситуація на Тайвані зараз «складніша і нестабільніша, ніж будь-коли за останні 72 роки», і що регулярна військова присутність Китаю в зоні протиповітряної оборони Тайваню серйозно вплинула на національну безпеку і безпеку авіації.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?