Китай спрямував пів сотні військових літаків у повітряний простір над Тайванем
Категорія
Світ
Дата публікації

Китай спрямував пів сотні військових літаків у повітряний простір над Тайванем

Китай спрямував пів сотні військових літаків у повітряний простір над Тайванем
Джерело:  online.ua

Китай зможе організувати повномасштабне вторгнення на острів до 2025 року, заявив глава Бюро національної безпеки Тайваню Чиу Го-ченг, охарактеризувавши нинішню напруженість як найгіршу за останні 40 років. Виступаючи в середу перед журналістами, Чиу сказав, що Китай і зараз здатний до захоплення острова, але буде повністю готовий до вторгнення через три роки.

Джерело: The Guardian

«До 2025 року Китай знизить витрати і збитки від подібного кроку до мінімуму. Зараз у них є можливості, але їм нелегко почати війну, враховуючи багато інших чинників», - сказав він.

Пекін направив близько 150 бойових літаків в зону протиповітряної оборони Тайваню за чотири дні до заяви, в п'ятницю. До слова, в цей день, в Китаї відзначили ключове патріотичне свято. В результаті спрямованої на острів бойової техніки фіксується рекордна ескалація в тайванській сірій зоні.

Реакція Тайваню

Тайвань закликав Пекін припинити безвідповідальні провокаційні дії після того, як в понеділок 56 китайських військових літаків перетнули його зону протиповітряної оборони під час чергового вторгнення. Зокрема, в Міноборони підняли свої літак для передачі попереджень після того, як 36 винищувачів, 12 бомбардувальників H-6 і чотири інших літака Китаю увійшли в його зону протиповітряної оборони.

Мета китайської влади і визнання Тайваню в світовому співтоваристві

Пекін заявляє, що Тайвань є провінцією Китаю. Об'єднання - ключова мета китайського лідера Сі Цзіньпіна, який не виключив, що він захопить Тайвань силою. Пекін розглядає демократично обраний уряд Тайваню як сепаратистів, але президент острова Цай Інь-вень заявила, що Тайвань є суверенною країною.

Тайвань проводить демократичні вибори, має вільні засоби масової інформації, власну армію і валюту. Він користувався фактичною незалежністю після закінчення громадянської війни в 1949 році, коли фракція опозиціонерів Гоміньдану втекла на острів. Комуністична партія Китаю ніколи не управляла Тайванем.

Небагато країн визнають уряд Тайваню, багато хто з них офіційно перейшли на зв'язок з Пекіном з 1970-х років. Пекінський «принцип одного Китаю» формально заявляє про свої претензії на Тайвань, а у інших країн є власна політика «одного Китаю», яка визначає рівень визнання їх урядами допустимості політики Пекіна.

Варто зазначити, що до 1970-х років Китайська Республіка (саме така офіційна назва Тайваню, на відміну від КНР) визнавалася більшістю держав і міжнародних організацій як законна влада всього Китаю; так, до 1971 року її представник займав крісло Китаю в Організації Об'єднаних Націй.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?