Дипломати G7 привітали затвердження поправок до закону про НАБУ
Категорія
Політика
Дата публікації

Дипломати G7 привітали затвердження поправок до закону про НАБУ

Дипломати G7 привітали затвердження поправок до закону про НАБУ
Джерело:  online.ua

Дипломати G7 привітали затвердження поправок до закону про Національне антикорупційне бюро України. Поправки передбачають усунення юридичної невизначеності щодо статусу директора відомства, яка виникла у зв’язку з відносно нещодавнім Рішенням Конституційного суду.

Джерело: Twitter британського представництва G7

Ухвалений Радою з цього питання закон має назву "Про внесення змін до деяких законів України стосовно приведення статусу Національного антикорупційного бюро у відповідність до вимог Конституції".
Про схвалення затвердження послами країн “Великої сімки” поправок стало відомо з повідомлення британського головування у групі послів G7.

"Посли G7 вітають прийняття Верховною Радою закону про НАБУ та його міжпартійну підтримку. Це крок уперед у зміцненні незалежних антикорупційних інституцій. Прозорість та конкурентоспроможність при виборі нового директора матимуть вирішальне значення", – зазначили дипломати.

Нагадаємо, у вівторок парламент ухвалив закон щодо приведення статусу НАБУ у відповідність до вимог Конституції.

"Важливо, аби поправки до закону про НАБУ були ухвалені Радою. ЄС розраховує на відданість українського парламенту цій боротьбі", - йдеться в повідомленні на сторінці представництва у Twitter.

Зазначимо, восени минулого року Конституційний суд визнав неконституційною процедуру призначення очільника НАБУ. Згідно з нею, Президент призначав директора бюро одноособово з-поміж претендентів, відібраних конкурсною комісією.

В українському законодавстві передбачені норми, що регулюють питання правової невизначеності щодо статусу глави основного у державі антикорупційного відомства. Так, особа, призначена на посаду очільника Національного бюро, продовжує здійснювати всі повноваження директора бюро до моменту призначення очільника відомства за результатами відкритого конкурсного відбору.

Варто додати, що контроль за діяльністю Національного бюро здійснюється Комітетом ВРУ з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією. Згідно з Законом про НАБУ, максимальна кількість центрального та територіальних управлінь бюро може сягати не більше 700 осіб, у тому числі не перевищували кількість у пів тисячі робітників з управлінського сектору.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?