"Офшор 95": опубліковане розслідування про офшорний бізнес Зеленського і гроші Коломойського
Категорія
Політика
Дата публікації

"Офшор 95": опубліковане розслідування про офшорний бізнес Зеленського і гроші Коломойського

"Офшор 95": опубліковане розслідування про офшорний бізнес Зеленського і гроші Коломойського
Джерело:  online.ua

Українські журналісти опублікували розслідування про таємниці офшорного бізнесу президента Володимира Зеленського і про "брудні" гроші олігарха Ігоря Коломойського "Офшор 95". Документи Pandora, які просочилися в Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ), вказують на те, що чинний глава держави дуже схожий на олігархів, з якими він так активно веде війну.

Джерело: Ютуб-канал "Слідство.Інфо", The Guardian

Найважливіше із розслідування "Офшор 95"

Журналістам вдалося дізнатися, що під час переходу студії "Квартал 95" на телеканал олігарха Ігоря Коломойського у 2012 році Володимир Зеленський та його найближче оточення створили мережу офшорних компаній, яка нині володіє елітною нерухомістю у Лондоні на мільйони доларів.

Так, Сергій Шефір, сценарист і продюсер, співзасновник 95 кварталу, який зараз є першим помічником Зеленського, через офшорну компанію володіє двома квартирами у Лондоні. Йдеться про про куплену в 2016 році за 1,575 млн фунтів стерлінгів квартиру з двома спальнями і ще одну квартиру з трьома спальнями недалеко від Бейкер-стріт, куплену в 2014 році за 2,2 млн фунтів. Вартість цих двох квартир на момент покупки становила 5,8 млн дол.

Окрім того, наголошується, що елітною нерухомістю в Лондоні володіє також Андрій Яковлєв — колишній бізнес-партнер Зеленського, сценарист та режисер фільмів та серіалів Студії Квартал 95. В останнього є квартира у центрі Лондона, у 10 хвилинах пішки від парламенту. Вона була куплена за 2,3 млн дол.

Варто звернути увагу на те, що "серцем»"офшорної мережі компаній оточення Зеленського є зареєстрована на Британських Віргінських островах фірма Maltex Multicapital Corp, якою у рівних частках (по 25%) володіли Зеленський із дружиною, брати Сергій та Борис Шефіри, а також Андрій Яковлєв.

Як стверджують розслідувачі, майже за три тижні до першого туру президентських виборів свою частку в цій компанії у розмірі 25% Зеленський безоплатно передав Шефіру, який не є державним службовцем і не повинен подавати щорічну декларацію про доходи.

Pandora Papers вказують на те, що, ймовірно, вони уклали домовленість, згідно з якою офшор продовжив виплачувати гроші компанії, якою тепер володіє дружина Зеленського.

Що важливо розуміти, Зеленський не згадав Maltex ні в одній зі своїх декларацій, в тому числі за 2018 рік, коли йому все ще належало 25 відсотків компанії.

В Pandora Papers фігурує також голова Служби безпеки України Іван Баканов — друг дитинства Зеленського та колишній юрист 95 кварталу. Він володів фірмою Davegra Limited, яка була номінальним власником Maltex Multicapital Corp. і зберігала таємні документи — трастову декларацію, тобто список реальних бенефіціарів Maltex та розміри їх часток у бізнесі. У 2019 році, коли Баканов очолив Службу безпеки України, він передав цю фірму Яковлєву.

Журналісти дізналися, що саме Яковлєв через низку інших фірм володіє зареєстрованою на Британських Віргінських островах Candlewood Investments Limited.

Гроші Коломойського

"З тих пір, як Зеленський почав займатися політикою, його переслідували заяви про те, що він знаходиться під впливом мільярдера Ігоря Коломойського, чий телеканал транслював шоу Зеленського. В ході кампанії опоненти Зеленського стверджували, що 41 мільйон доларів від структур Коломойського в період з 2012 до 2016 року потрапили в офшорні фірми Зеленського і його оточення, в тому числі Film Heritage", - пише The Guardian.

Журналісти також дізналися про причетність менеджерів компаній олігарха Ігоря Коломойського до спроби захоплення контрольного пакету Одеської кіностудії. 11 жовтня 2016 року генеральний продюсер телеканалу Коломойського 1+1 Олександр Ткаченко (зараз — міністр культури) як подарунок отримав права на британську компанію-«оболонку» Big Boom LTD. «Отримувач не зобов’язаний платити жодних коштів дарувальнику», — йдеться у документах Pandora Papers. За тиждень компанія Big Boom LTD змінила назву на Cinema Love LTD і придбала Фонд розвитку кіномистецтва у PUNTA CRESCENT LIMITED, компанії Тетяни Тарути, дочки бізнесмена Сергія Тарути. Таким чином Олександр Ткаченко отримав чверть акцій Одеської кіностудії.

Офіс президента України поки відмовляється коментувати це розслідування журналістів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?