Директор МАГАТЕ Гроссі відвідає Запорізьку АЕС наступного тижня
Категорія
Україна
Дата публікації

Директор МАГАТЕ Гроссі відвідає Запорізьку АЕС наступного тижня

Директор МАГАТЕ Гроссі відвідає Запорізьку АЕС наступного тижня
Джерело:  online.ua

Наступного тижня генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі наступного тижня відвідає тимчасово окуповану Запорізьку атомну електростанцію.

Джерело: МАГАТЕ

Причина візиту Гроссі на ЗАЕС

У ході своєї поїздки Гроссі хоче оцінити серйозну ситуацію з ядерною безпекою на об'єкті і підкреслити нагальну необхідність його захисту під час війни в країні.

Зазначимо, що це буде вже другий візит Гроссі на територію Запорізької АЕС.

Я вирішив знову вирушити на Запорізьку атомну електростанцію, щоб особисто побачити, як розвивалася ситуація з вересня, і поговорити з тими, хто експлуатує об'єкт у цих безпрецедентних і дуже складних обставинах. Я, як і раніше, сповнений рішучості продовжувати робити все, що в моїх силах, щоб допомогти знизити ризик ядерної аварії під час трагічної війни в Україні, - заявив гендиректор МАГАТЕ.

За його словами, попри те, що місія МАГАТЕ працює на майданчику станції вже сім місяців, ситуація на Запорізькій АЕС, як і раніше, залишається нестабільною.

Загрози ядерній безпеці надто очевидні, як і необхідність діяти зараз, щоб запобігти аварії з потенційними радіологічними наслідками для здоров'я та довкілля людей в Україні та за її межами. Тому я продовжую працювати над пропозицією щодо захисту станції, — сказав керівник агентства.

МАГАТЕ вже не планує створювати демілітаризовану зону навколо ЗАЕС

Гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі сказав, що створення демілітаризованої зони навколо Запорізької АЕС більше не розглядається.

За словами Гроссі, наразі йдеться про припинення бойових дій поряд з атомною електростанцією.

Ми не говоримо про демілітаризовану зону. Ми чудово розуміємо додаткові складності, які це принесе, особливо у зоні активних бойових дій. Це було б дуже складно зробити, перевірити, реалізувати.., — сказав Гроссі.

Гроссі пояснив, що має на увазі не територіальну демілітаризацію, а концепцію зобов’язань не атакувати станцію або не використовувати станцію для здійснення атак.

За його словами, переговори тривали вісім місяців.

Я дійшов висновку, що територіальне питання з різних причин для України може також розглядатися як легітимізація російської присутності, — пояснив Гроссі причини зупинення переговорів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?