МАГАТЕ відмовилося від ідеї створення зони безпеки біля ЗАЕС
Категорія
Світ
Дата публікації

МАГАТЕ відмовилося від ідеї створення зони безпеки біля ЗАЕС

МАГАТЕ відмовилося від ідеї створення зони безпеки біля ЗАЕС
Джерело:  online.ua

Гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі сказав, що створення демілітаризованої зони навколо Запорізької АЕС більше не розглядається.

Джерело: Рафаель Гроссі 

МАГАТЕ вже не планує створювати демілітаризовану зону навколо ЗАЕС

За словами Гроссі, наразі йдеться про припинення бойових дій поряд з атомною електростанцією.

Ми не говоримо про демілітаризовану зону. Ми чудово розуміємо додаткові складності, які це принесе, особливо у зоні активних бойових дій. Це було б дуже складно зробити, перевірити, реалізувати.., - сказав Гроссі.

Гроссі пояснив, що має на увазі не територіальну демілітаризацію, а концепцію зобов’язань не атакувати станцію або не використовувати станцію для здійснення атак.

За його словами, переговори тривали вісім місяців.

Я дійшов висновку, що територіальне питання з різних причин для України може також розглядатися як легітимізація російської присутності, - пояснив Гроссі причини зупинення переговорів.

Що дає перебування МАГАТЕ на ЗАЕС

Гроссі зазначив, що перебування МАГАТЕ на ЗАЕС дає можливість принаймні пом’якшити ситуацію.

 Я в той же час намагаюся — і поки що мені це не вдалося, але я продовжую свої зусилля. Я намагаюся укласти угоду про захист станції від обстрілів. Як би божевільно це не звучало, але вже не раз були обстріли атомної електростанції. І не тільки це, були й інші форми агресії – переривання постачання зовнішньої енергії.

Гроссі зазначив, що Україна сильно залежить від атомної енергетики – 50% енергії країни надходить з атомних станцій. З них 20% - з ЗАЕС.

Мер Енергодара Дмитро Орлов раніше зазначив, що російські окупанти почали  набирати на ЗАЕС нефахових працівників,  оскільки українці не хочуть підписувати договори з Росатомом.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?