До 15 років за ґратами: Зеленський увів в дію рішення РНБО про посилення боротьби з корупцією в судах
Категорія
Україна
Дата публікації

До 15 років за ґратами: Зеленський увів в дію рішення РНБО про посилення боротьби з корупцією в судах

До 15 років за ґратами: Зеленський увів в дію рішення РНБО про посилення боротьби з корупцією в судах
Джерело:  online.ua

Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО "Про прискорення судової реформи та подолання проявів корупції у системі правосуддя". Згідно з ним за корупцію в судах можуть позбавити волі на 10 – 15 років з конфіскацією майна.

Джерело: указ президента України №359/2023

Зеленський посилив покарання за корупцію в судах

Відповідно до статті 107 Конституції України постановляю увести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 23 червня 2023 року "Про прискорення судової реформи та подолання проявів корупції у системі правосуддя", - йдеться в указі.

Контроль за виконанням рішення РНБО поклали на Секретаря РНБО Олексія Данілова.

Про що йдеться в рішенні РНБО

У рішенні РНБО від 23 червня 2023 року зазначено, що у РНБО вважає судову реформу однією з головних стрижнів демократичного розвитку Української держави та ключовою і пріоритетною для держави.

РНБО пропонує ввести зміни до Кримінального кодексу України в частині посилення кримінальної відповідальності за корупційні кримінальні правопорушення у сфері правосуддя, передбачивши покарання у виді позбавлення волі на строк від 10 до 15 років з конфіскацією майна.

Також пропонуються зміни до Кримінального процесуального кодексу України, законів України "Про судоустрій і статус суддів" та "Про Вищу раду правосуддя".

Верховній Раді України рекомендують прискорити прийняття проєкту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення розгляду справ стосовно дисциплінарної відповідальності суддів та забезпечення роботи Служби дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя.

Кабінету міністрів у взаємодії з Європейською Комісією "За демократію через право" (Венеціанська Комісія) доручено підготувати концепцію подальшого реформування Конституційного Суду України.

Також в Україні має бути розглянуто і вирішено питання стосовно утворення суду із компетенцією щодо захисту прав інвесторів та інвестицій.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?