Зеленський пропонує Раді змінити дату святкування Різдва та інших свят
Категорія
Україна
Дата публікації

Зеленський пропонує Раді змінити дату святкування Різдва та інших свят

Зеленський пропонує Раді змінити дату святкування Різдва та інших свят
Джерело:  online.ua

Президент Володимир Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради законопроєкт про зміну дат святкування Різдва, Дня Української Державності та Дня захисників і захисниць України.

Джерело: Верховна Рада

Зеленський пропонує змінити дати святкування трьох свят

У законопроєкті вказано, що його метою є є відмова від російської спадщини нав'язування відзначення Різдва Христового 7 січня та встановлення дати святкування Різдва Христового 25 грудня.

І, як наслідок, перенесення дат святкування Дня Української Державності (з 28 липня на 15 липня), коли вшановується пам'ять видатного державотворця святого рівноапостольного князя Київського Володимира Великого, та Дня захисників і захисниць України (з 14 жовтня на 1 жовтня), яке пов'язане з українськими військовими традиціями вшанування Дня Покрови Пресвятої Богородиці, - йдеться у пояснювальній записці.

Автори законопроєкту підкреслюють, що в умовах повномасштабної збройної агресії Росії проти України продовжується відродження Української нації.

Боротьба за свою ідентичність сприяє внутрішньому усвідомленню та бажанню кожного українця проживати власне життя зі своїми традиціями, святами тощо, - вказано там.

ПЦУ перейшла на новоюліанський календар

Нагадаємо, що у травня 2023 року Православна церква України (ПЦУ) вирішила перейти на новоюліанський календар, згідно з яким ПЦУ відзначатиме Різдво 25 грудня, Покрову – 1 жовтня, Водохреще – 6 січня, День Святого Миколая – 6 грудня.

Проте у ПЦУ зберегли право за парафіями і монастирями святкувати церковні свята за юліанським календарем.

Ці зміни не стосуються Великодня та Трійці.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?