До 2100 року на Землю чекають масштабні кліматичні зміни
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

До 2100 року на Землю чекають масштабні кліматичні зміни

До 2100 року на Землю чекають масштабні кліматичні зміни
Джерело:  online.ua

Наша планета балансує на межі кількох переломних моментів, які запустять ланцюгову реакцію екологічних змін.

Джерело: ScienceAlert

До 2100 року на Землю чекають масштабні кліматичні зміни

Екстремальні хвилі тепла, посухи, повені та шторми стають дедалі частішими та інтенсивнішими. Нове дослідження, що моделює майбутнє Землі до 2100 року, показує: поступові зміни температури й опадів можуть змінити клімат настільки сильно, що доведеться перемальовувати карти

За прогнозами, до кінця століття від 38 до 40 відсотків світового суходолу перебуватиме в іншій кліматичній зоні, ніж сьогодні, – пишуть автори статті.

Зараз території з посушливим кліматом займають близько 30 відсотків суші. До 2100 року вони покриють 34 відсотки.

Суттєво розшириться й тропічна зона. Такі зміни можуть сколихнути системи виробництва харчів і призвести до поширення хвороб, що переносяться комарами, у нові області.

Що показало дослідження

Дослідження показало, що найбільші зрушення в бік нового клімату очікуються в холодних кліматичних зонах Європи та Північної Америки. До 2100 року до 89% Європи та майже 66% Північної Америки можуть перейти в іншу кліматичну зону.

Найрізкіші зміни відбудуться в полярній зоні, яка покривала майже 8% площі суші нашої планети з 1901 по 1930 рік і вже скоротилася до 6,5%.

З початку XX століття на Землі вже відбулася зміна класифікації клімату на 14,77 відсотках площі суші, причому найбільш значні зміни спостерігалися в Північній Америці, Європі та Океанії, – показує аналіз.

Дослідження підсумовує: якщо ми не вживемо заходів зі скорочення викидів найближчим часом, темпи глобального потепління продовжуватимуть прискорюватись і врешті змінять Землю до невпізнаваності. Таким чином, у вразливих видів і методів ведення сільського господарства буде менше часу для адаптації до змін клімату, ніж передбачалося раніше, попереджають учені.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?