Дослідники нарешті знайшли зв'язок між запахом та спогадами
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Дослідники нарешті знайшли зв'язок між запахом та спогадами

Дослідники нарешті знайшли зв'язок між запахом та спогадами
Джерело:  online.ua

Іноземним науковцям нарешті вдалося дізнатися, чому запах так сильно пов’язаний зі спогадами та місцями. За їхніми словами, на це безпосередньо впливають нейрони мозку.

Джерело: Study finds

Вчені пояснили зв'язок між запахом та спогадами

Науковці з Центру Шампалімо звернули увагу на те, що на асоціації з подіями впливають клітини мозку у нюховій корі – області мозку, яка контролює запах. Вони кажуть, що саме нейрони формують зв’язок між запахами та місцями.

Запах часто має силу переносити нас у часі. Це може бути заспокійливий аромат якоїсь страви, яка повертає когось у дім дитинства, або характерний запах, який повертає ваші думки до Різдва з близькими. Молекули запаху за своєю суттю не несуть просторову інформацію. Однак тварини в дикій природі використовують запахи для просторової навігації та пам’яті, що дозволяє їм знаходити цінні ресурси, такі як їжа, – пояснює цей феномен дослідниця Сінді Пу.

Фото — unsplash.com

Науковці змогли дослідити нейронні основи цієї поведінки, а також зрозуміти, як мозок поєднує нюхову та просторову інформацію. Вони вирішили зосередилася на первинній нюховій корі, яка знаходиться в передній частині мозку.

Як стверджує старший авторадослідження Закар Майнен, клітини в області мозку, яка контролює пам’ять (гіпокампу), стають активними у певному місці або середовищі.

Тільки нюх має прямі взаємні зв’язки з гіпокампальною системою, яка бере участь у пам’яті та навігації, – наголосив він.

Окрім того, наголошується, що нейрони, які вчені називають "клітинами місця", створюють карту простору. 7 років тому за відкриття цих клітин у щурів вчені отримали Нобелівську премію з фізіології та медицини у 2014 році.

В ході дослідження вчені виявили популяцію нейронів, які, як і клітини місця, ставали активними в певному місці.

Ми виявили, що одні нейрони реагували на запах, інші – на розташування, а треті – на обидва типи інформації різною мірою. Всі ці різні нейрони змішані разом і, ймовірно, пов’язані між собою. Тому можна припустити, що активація асоціацій з простором запахів може відбуватися через активність у цій мережі, –наголосила Сінді Пу.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?