Дослідники порівняли тривалість імунітету від 3 відомих COVID-вакцин
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Дослідники порівняли тривалість імунітету від 3 відомих COVID-вакцин

Дослідники порівняли тривалість імунітету від 3 відомих COVID-вакцин
Джерело:  online.ua

Дослідники з Медичного центру Бет Ісраель Диякониса (BIDMC), що в США, вирішили порівняти імунні відповіді трьох найвідоміших вакцин проти коронавірусу через 8 місяців після їхнього введення пацієнтам. 

Джерело: New England Journal of Medicine

Вчені розповіли про тривалість імунітету від 3 відомих COVID-вакцин

Науковці вирішили оцінити рівні різних антитіл, Т-клітин та інших імунних продуктів у 61 учасника через 2 – 4 тижні після повної імунізації і до 8 місяців після щеплення. Йшлося про BioNTech/Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson. За словами дослідників, 31 учасник щепився Pfizer-BioNTech, 22 людини вакцинувалися Moderna і 8 імунізувалися одноразовою вакциною від компанії Johnson & Johnson.

"Вакцини з мРНК (Moderna) характеризувалися високою відповіддю антитіл під час піку, який різко знизився до шостого місяця і ще більше знизився до восьмого місяця. Одноразова вакцина Ad26 (Johnson & Johnson) викликала нижчу початкову відповідь антитіл, але з плином часу ці відповіді в цілому були стабільними, з мінімальними або відсутніми ознаками зниження", - виступив з коментарем Ден Х. Баруш, доктор медичних наук, директор Центру вірусології та досліджень вакцин в BIDMC.

За словами вчених, навіть враховуючи те, що рівні нейтралізуючих антитіл з часом знижуються, стабільні Т-клітини захищають людину через 8 місяців після імунізації, що гарантує потужний захист від важкої форми COVID-19.

Окрім того, наголошується, що кожна з вакцин продемонструвала широку перехресну реактивність з варіантами COVID-19, тобто змогла протистояти будь-якому з його штамів. Також вказано, що відповіді антитіл після Moderna були вищими й стійкішими, ніж після Pfizer-BioNTech.

"Вакцинація навіть під час вагітності залишається найкращим інструментом, який у нас є, щоб покласти край пандемії COVID-19", - наголосив один із авторів дослідження Ай-ріс Й. Коллієр.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?