Дуда розповів, як зерновий скандал вплине на відносини з Україною
Категорія
Україна
Дата публікації

Дуда розповів, як зерновий скандал вплине на відносини з Україною

Дуда розповів, як зерновий скандал вплине на відносини з Україною
Джерело:  online.ua

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що скандал навколо заборони імпорту українського зерна до його країни не матиме значного впливу на відносини з Україною. Польський лідер намагається послабити напругу у відносинах після того, як сам спричинив різку відповідь українського МЗС, порівнявши Україну з «потопаючим, який чіпляється за все».

Джерело: Анджей Дуда

Дуда розповів, як зерновий скандал вплине на відносини з Україною

Я не маю жодних сумнівів, що суперечка щодо постачання зерна з України на польський ринок є лише фрагментом усіх польсько-українських відносин. Я не вірю, що це може мати на них значний вплив, тому ми повинні вирішити це питання між собою, – заявив Дуда.

Словаччина, Польща та Угорщина запровадили обмеження на імпорт українського зерна всупереч рішенню Єврокомісії. Ці країни стверджують, що дешеві українські сільськогосподарські товари, призначені в основному для транзиту далі на захід і в порти, коли продаються на місцевому ринку, то завдають шкоди їхнім власним фермерам.

У своїй промові на засіданні Генасамблеї ООН президент Володимир Зеленський заявив, що «дехто в Європі розігрує солідарність у політичному театрі, перетворюючи зернову тему на трилер. Може здатися, що вони грають свої ролі, але насправді вони допомагають створити сцену для актора з Москви».

Чому Дуда не зустрівся із Зеленським у США 

Президент Польщі Анджей Дуда сказав, що не зміг провести анонсовану зустріч із Володимиром Зеленським "через фіксований час".

Польський лідер сказав, що в той час, коли він мав би зустрітися із Зеленським, "я стояв на трибуні й виголошував промову".

При цьому Дуда додав, що пізніше "з його боку", зустріч могла б відбутися, "якби українська сторона висунула таку вимогу".

Щойно буде можливість, я обов’язково поговорю з ним, але ми точно не будемо говорити при світлі камер. Тільки так, як ми вже говорили багато разів, ми будемо говорити віч-на-віч, так, як розмовляють двоє друзів, які хочуть вирішити різні складні ситуації, — зазначив Дуда.

Водночас Дуда сказав, що вважає "несправедливим" слова Зеленського про те, що Польща своїми односторонніми обмеженнями на зерно готує "сцену для московського актора".

Це суперечка, яка стосується певного маленького шматочка наших відносин. Не проєктуймо її на все, тому що вона не має під собою ніякого підґрунтя, і від неї виграють лише інші, — наголосив президент Польщі.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?