Дві українські стрічки отримали нагороди на Берлінале
Категорія
Культура
Дата публікації

Дві українські стрічки отримали нагороди на Берлінале

Дві українські стрічки отримали нагороди на Берлінале
Джерело:  online.ua

Одразу дві українські стрічки отримали нагороди на 73-му щорічному Берлінському міжнародному кінофестивалі.

Джерело: ДержКіно України

Дві українські кінострічки отримали нагороди

Українсько-німецький документальний фільм Міли Жлуктенко та Даніеля Асаді Фаезі «Прокидаючись у тиші» отримав спеціальну нагороду за найкращий короткометражний фільм у програмі Generation Kplus на Берлінальському кінофестивалі, а також 2500 євро від німецької благодійної організації для дітей Deutsches Kinderhilfswerk.

У картині йдеться про війну очима українок та дітей, що через російську війну в Україні вимушено знайшли прихисток у Німеччині.

Ми хотіли би присудити приз фільму, який пропонує ніжний погляд на щоденні ритми зламаного дитинства. Легка інтимність цього фільму є свідком тривалої радості, сили та невинності на тлі глибокої втрати. Ми були зворушені впевненим підходом фільму. Він потужно пробуджує відчуття місця та історії, оскільки пропонує важливий знімок актуального сьогодення, – повідомили журі.

Фільм Надії Парфан «Це побачення» отримав спеціальну відзнаку Міжнародного журі. Картина розповідає про життя у Києві під час повномасштабної війни в країні.

Замість паризьких парків ми бачимо імпровізовані металеві гаражі. Армійські блокпости займають місце Тріумфальної арки. Французькі готелі замінені покинутими будівлями, а церква, оточена гарматами, замінила Базиліку Сакре-Кер..., – наголосили журі кінофестивалю.

Що відомо про документальний фільм «Прокидаючись у тиші»

Документальна стрічка української режисерки Міли Жлуктенко та режисера з Німеччини Даніеля Асаді Фаезі "Прокидаючись у тиші" цьогоріч увійшла до програми Generation Kplus у рамках Берлінського міжнародного кінофестивалю.

Стрічка розповідає про українські родини, які, втікаючи від війни, знайшли прихисток у Німеччині. Місце їхнього тимчасового житла вражає своєю історією: це колишня казарма, у який колись жили американські військові, а перед тим ця будівля приймала біженців із Сирії.

Військові контексти накладаються один на одного. Але через історії українських родин і зокрема дітей режисери стрічки піднімають питання втрати дому та туги, що стали об’єднавчими для багатьох контекстів.

Що відомо про фільм «Це побачення»

Стрічка розповідає про столицю України під час повномасштабного вторгнення. Хоч війна й триває, але життя у Києві не зупиняється у всіх його проявах. Фільм змагався за нагороду в програмі Berlinale Shorts.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?